Metro-portal.hr

objavljeno 21.11.2010. 14:58:25
TRANSILVANIJSKI EFEKT

Pun mjesec – ima li stvarno opaki utjecaj na našu svijest?

Popularne teorije o punom mjesecu kao izvoru agresije mogu se potvrditi ili pobiti podacima, kako tko želi gledati

Pun mjesec

Barem jednom mjesečno - a danas je taj dan -  dolazi do faze punog mjeseca, a ponekad padne i dvaput unutar jednog mjeseca. Tek 2018. godine bit će sljedeća veljača bez punog mjeseca, no to ne znači nužno da će tada ljudsko ponašanje biti bolje (ili gore), zavisi kako gledate.

Pučka vjerovanja o utjecaju punog mjeseca na ponašanje bila su raširena srednjevjekovnom Europom, toliko da se uvriježio izraz „lunacy" koji znači ludilo, a korijen mu je u latinskoj riječi za Mjesec. Na to su se nadovezali vukodlaci, vampiri, zombiji i ostala bića koja pun mjesec inspirira na zlo.

Štoviše, često se čuje da je dovoljno pitati sestru koja radi na Hitnoj ili lokalnog policajca, koji će sigurno potvrditi da je upravo noć punoga mjeseca najopasnije razdoblje. Pogled na podatke ne potvrđuje teoriju u potpunosti. Preko trideset različitih istraživanja objavljeno je u posljednjih dvadesetak godina u najeminentnijim svjetskih časopisima, a rezultati su uglavnom isti.

Naime, iako je zabilježeno više zločina za vrijeme punog mjeseca, mjereno u petogodišnjim periodima, kad se pogleda broj uhićenja u još dužem razdoblju razlike između dana punog mjeseca i ostalih dana nema. Jednako tako, podaci policije pokazuju da broj poziva za pomoć ne raste u noćima punog mjeseca.

U psihijatrijskim ustanovama rezultati su slični: broj incidenata agresivnih pacijenata ne raste na pun mjesec, kao ni u staračkim domovima ili zatvorima. Kad se pogleda broj ubojstava, i tu je situacija ista - povećanja na pun mjesec nema.

Centri za krizna stanja u zemljama širom svijeta također u svojim podacima ne otkrivaju vezu između punog mjeseca i depresije i ostalih stanja koja uzrokuju samoubojstvo, kojih također nema više na pun mjesec, upravo obrnuto, većina ih se dogodila za mladog mjeseca.

Hitne službe dale su na uvid svoje podatke u nekoliko istraživanja koja su imala za cilj odrediti vezu između punog mjeseca i količine posjeta, no i u ovom slučaju podaci su na strani skeptika.

>> Mjesečeva dijeta - jeftina i efikasna - ovdje možete vidjeti tablicu mjesečevih mijena

Teški bolesnici nisu češće umirali na pun mjesec, preuranjenih poroda ima jednako u svakoj fazi mjeseca, a redovnih također. Automobilskih nesreća ima uvijek jednako velik broj, povećava se jedino tijekom petka, subote i praznika kada je povećana konzumacija alkohola.

Životinje, koje se najčešće opisuju kao bića na kojima se može primjetiti utjecaj punog mjeseca nisu u tom periodu pokazivale nikakve promjene u ponašanju, prema podacima skloništa za napuštene životinje.

Kad se pogledaju svi podaci koji su dostupni na Internetu, očito je da od teorije ludila na pun mjesec ne ostaje baš puno. No, kako se uvriježila u narodu, svako se čudno ponašanje ili događaj na taj dan posebno pamti i spominje u svakoj prilici kao potvrda teorije.

Sigurno je samo da se pun mjesec pojavljuje svaka 29,53 dana, da ima šestinu Zemljine gravitacije i četvrtinu obujma. Što se tiče prvog slijetanja na Mjesec, to je tema za poseban članak ...

21.11.2010. 14:58:25
http://metro-portal.hr/pun-mjesec-utjece-li-stvarno-na-broj-nesreca/51530/