Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2010. 21:02:00
LUCKY CHARM

Praznovjerje zaista djeluje?

Vjerovanje da vam određeni premeti donose sreću povećava samopozdanje i samouvjerenost što se izravno odražava na sve ono što radite - u pozitivnom smislu, naravno

potkova sreća praznovjerje
potkova sreća praznovjerje (Shutterstock)

Nemojte bacati stare amajlije, zečje šape, sretne čarape, čudotvorne privjeske. Nemojte bacati ništa što vam donosi sreću. Prema jednom njemačkom istraživanju, sve te svari zaista djeluju. A evo i kako. Istraživači su od volontera uzeli predmete koji im, po njihovom vjerovanju, donose sreću: plišanu igračkicu, privjesak za ključeve, dragi kamen, kristal, nakit i slično tome. Polovici volontera dok su igrali igru pamćenja na računalu vraćene su te 'amajlije', a drugoj polovici nisu vraćene. Oni koji su uz sebe imali svoje tajno oružje bili su znatno uspješniji od onih koji nisu uz sebe imali svoje predmete što donose sreću.

>> Praznovjerje s nogometnih terena

"Praznovjerje povećava ljudsko samopouzdanje", objašnjava Lysann Damisch, jedna od su-autora istraživanja, inače društvena psihologinja pri njemačkom Sveučilištu Kölnu. "Drugim riječima, ako pored sebe imate svoju 'amajliju', bit ćete samouvjereniji i sigurniji pri obavljanju zadatka koji vam slijedi, a to će vas natjerati da se više potrudite i bolje odradite posao." Dakle, vaši predmeti donosioci sreće povećavaju vaše samopouzdanje. I možda se čini jako banalnim, ali kad vam predstoji važan zadatak - intervju za posao, ispit, prvi spoj - ugodno je znati da bi vam najobičniji predmet mogao pomoći da sve prođe u najboljem mogućem redu.

>> Crne mačke najveće su žrtve praznovjerja

Među poznatim sportašima, pjevačima i glumcima praznovjerje je i više nego klasična priča: Michael Jordan je, na primjer, uvijek nosio svoje omiljene sportske bokserice s koledža ispod dresa Chicago Bullsa. Serena Williams jednom je prilikom na svim utakmicama na turniru nosila iste čarape. Chris Martin, frontmen Coldplaya, navodno nikada ne izlazi na pozornicu a da prije toga ne opera zube, a superzgodna Megan Fox tijekom leta avionom sluša Britney Spears vjerujući da se tad avion neće srušiti (to je sama priznala kad je gostovala na "The Tonight Showu" kod Conana O'Briena). Istraživanje je objavljeno u časopisu Psychological Science Udruge za psihološke znanosti.

26.07.2010. 21:02:00
http://metro-portal.hr/praznovjerje-zaista-djeluje/45184/