Metro-portal.hr

objavljeno 26.06.2010. 22:21:19
SVE JE ISKORISTIVO

Plastične vrećice kao nova energija

Zašto bi plastične vrećice trebale predstavljati prijetnju za okoliš kad mogu postati energija za vaš kompjuter?

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Shutterstock)

Umjesto da se njima zagađuje priroda, plastične vrećice mogu postati korisni proizvodi poput tonera, lubrikanata, ili baterija za mobitele i laptope, ukoliko se novo istraživanje uspije komercijalizirati.

Recikliranje plastike ograničeno je činjenicom da se različiti tipovi plastike ne mogu mješati. Kvaliteta reciklirane plastike također može biti loša. "To je razlog zašto recikliranje i nije toliko uspješno", objašnjava autor studije Vilas Pol. "Stoga, zašto ne iskoristiti različite tipove plastike zajedno?"

>> Izumljena plastična vrećica koja se otapa u vodi

U procesu koji je jednostavan poput bacanja komadića plastike u komoru za zagrijavanje, Pol može pretvoriti plastiku u sićušne sfere čistog ugljika. Ove sfere, koje provode toplinu i elektricitet, mogu se koristiti za različite primjene, od guma do baterija. Dodavanje sfera u gume može raspršiti toplinu koja se stvara prilikom trenja s cestom i na taj način zaštiti samu gumu od rastapanja. "Sfere također dobro funkcioniraju kao anode za litij-ionske baterije", dodaje Pol. To su tipovi baterija koji se koriste u mobitelima i laptopima.

"Izrada ovakvih mikrosfera pomoću trenutne tehnologije vrlo je skupa", tvrdi Nishkamraj Deshpande, iz kompanije United Space Alliance koja radi za NASA-u. "Ne samo da su sfere koje je izradio Pot jeftinije od današnjih izvora, nego se i brinu za plastični otpad. Vrlo je učinkovito zamijeniti velike količine otpada s nečim što je namijenjeno za masovnu upotrebu."

>> Energije ima i u otpadu

Pot je dobio mnogo upita za svoj rad, te trenutno radi na razvijanju velikog reaktora kako bi proizvodnju pomaknuo iz laboratorija na komercijalni nivo. "Pomoću ovog procesa ne moramo ulagati u nova goriva da proizvedemo karbonske sfere ili nanocijevi. Efektivan je i reproduktivan."

26.06.2010. 22:21:19
http://metro-portal.hr/plasticne-vrecice-kao-nova-energija/43442/