Metro-portal.hr

objavljeno 07.12.2014. 16:20:00
UFFF

Planet X - istine i mitovi

Planet X ili Nibiru omiljena je teorija zavjere mnogih, a što se zapravo tu može proglasiti istinom, a što je jednostavno mit bez podloge

Postoji li Planet X - Nibiru?
Postoji li Planet X - Nibiru? (DeviantArt)

Planet X ili Nibiru golica maštu teorija zavjere, astronoma i poslovičnih katastrofičara već više od trideset godina, od prosinca 1983. godine kad su astronomi koji koriste svemirski teleskop IRAS objavili da su u infracrvenom spektru uočili svemirsko tijelo veličine Jupitera koje bi zapravo moglo biti dio Sunčevog sustava.

Ovu su misterioznu pojavu uočili dva puta u šest mjeseci blizu konstelacije Oriona, a objekt je bio toliko hladan da nije emitirao nikakvu svjetlost, što bi objasnilo činjenicu da do tada nije uočen običnim teleskopom sa Zemlje.

>> Najmisteriozniji objekti Sunčevog sustava >>

Štoviše, ekipa iz IRAS-a izvijestila je javnost da se objekt kreće prema Zemlji, a velik dio astronoma je odahnuo, jer su već desetljećima tvrdili da Planet X mora postojati i da je sad vrijeme da mu se da neko ime.

No, četiri godine kasnije NASA je izvjestila da njihove letjelice Pioneer koje istražuju najudaljeniji dio Sunčevog sustava nisu pronašle nikakve dokaze za tvrdnju da Planet X postoji i tu je, što se njih tiče, priča završila.

>> Svemir i 10 teorija zavjera >>

No, laže li nas NASA i pokušava li nam sakriti neke važne informacije? Naime, dokazi za postojanje velike planete u najudaljenijem dijelu Sunčevog sustava postoje u izračunima astronoma stoljećima, tako da je još prije otkrića Neptuna, osme planete Sunčevog sustava teorija o barem dva velika planeta u tom dijelu sustava bila općeprihvaćena.

>> Nibiru ponovno vidljiv? >>

Na kraju se pokazalo da su izračuni koje je napravio Urban La Verrier temeljem odstupanja u putanji Urana u potpunosti odgovaraju putanji Neptuna. Ipak, Neptun je bio previše malen da bi uzrokovao sve uočene anomalije, a i njegova je putanja očito pod utjecajem neke veće planetarne mase u blizini, tako da se još od tada traži Planet X.

Dodatnu buru je iste 1984. godine uzrokovao paleontolog Richard A. Muller teorijom da se masovni nestanci života na Zemlji događaju u redovitom ciklusu od 26 milijuna godina, tvrdeći da je moguće da neko golemo tijelo svako toliko prođe kroz Oortov oblak kometa na rubu našeg Sunčevog sustava, izbaci iz njega više kometa od kojih jedna pogodi Zemlju i uzrokuje katastrofu.

>> Pronađen Nibiru, misteriozni deveti planet Sunčevog sustava >>


Uz to, John Anderson, znanstvenik koji radi za NASA-in Jet Propulsion Laboratory ustvrdio je da je moguće da su letjelice Pioneer promašile Planet X jer ga njegova čudna orbita dovodi blizu ostalih planeta Sunčevog sustava svakih 700 do 1.000 godina.

Naravno, u cijeloj priči oko Planeta X ne smije se izostaviti Zecharia Sitchin koji je interpretacijom starih sumerskih zapisa došao do spoznaje o planetu Nibiru koji se svakih 3.600 godina pojavljuje u našem Sunčevom sustavu.

>> Hoće li Obama objaviti postojanje Planeta X i izvanzemaljaca na Zemlji >>

Tako su se Planet X i Nibiru spojili u jednu misterioznu priču, a prvu teoriju koja je uzela u obzir sve gornje navode predložila je 1995. godine Nancy Lieder tvrdeći da će prolazak Planeta X kraj Zemlje uzrokovati promjenu polova i totalnu katastrofu, koja se prema njenim izračunima trebala dogoditi još 2003. godine. Kad je to prošlo bez incidenata, Planet X i Nibiru spojili su se s Majanskim kalendarom i izazvali paniku krajem 2012., a pošto je i to prošlo, čekamo novi datum ....

07.12.2014. 16:20:00
http://metro-portal.hr/planet-x-istine-i-mitovi/88876/