Metro-portal.hr

objavljeno 18.08.2010. 08:32:00
IGRA SA ŽIVOTIMA

Pilula koja liječi genetski poremećaj ''liječi'' i lezbijstvo?

Pilule kojima se u još nerođenih djevojčica liječi kongenitalna adrenalna hiperplazija navodno smanjuje mogućnost da djevojčica postane lezbijka

lezbijstvo CAH pilule
lezbijstvo CAH pilule (Shutterstock)

Pilula koja se pripisuje majkama koje očekuju djevojčice s rijetkim genetskim poremećajem koje se naziva kongenitalna adrenalna hiperplazija (CAH) izazvala je žestoke reakcije. Naime, pilula bi ujedno mogla i značajno smanjiti mogućnosti da novorođena djevojčica postane lezbijka, prenosi Daily Mail.

Kongenitalna adrenalna hiperplazija uzrokuje nagomilavanje muških hormona, zbog čega je kod ženske djece isprva teško otkriti kojeg su spola. Iako se njihovi unutrašnji organi razvijaju normalno, razvijaju se i abnormalne vanjske karakteristike kao što je dubok glas i pretjerana dlakavost.

>> Djeca koju odgajaju lezbijke su pametnija

Dr. Maria New s medicinskog fakulteta Mount Sinai sa svojim kolegama podržava hormonalne tretmane koji kod još nerođene bebe sprječavaju razvoj abnormalnih genitalija, a tretmani otklanjaju i potrebu za operacijom u kasnijoj dobi.

Ipak, nuspojave bi mogle imati veliki utjecaj na seksualnu orijentaciju djevojčice. Protivnici tretmana optužuju dr. New da je njezina skrivena namjera spriječiti da djevojčica postane lezbijka. Naime, New je otkrila da će osobe koje imaju CAH u većini slučajeva biti lezbijke. Dr. New odbacuje ove optužbe i tvrdi da niti jednoj trudnici nije propisala kontroverzne pilule u svrhu sprječavanja lezbijstva njihove nerođene djevojčice.

>> Prikrivanje seksualne orijentacije štetno je za zdravlje

Dr. New je optužena i za preporuku jakog steroida deksametazona bez obavještavanja roditelja da je on u eksperimentalnoj fazi. Njezini kritičari kažu da se ovaj steroid uopće ne koristi za stanje kongenitalne adrenalne hiperplazije.

Brojne medicinske udruge izrađuju smjernice za upotrebu hormona i koje bi trebale razotkriti eksperimentalnu prirodu ovog kontroverznog tretmana.

18.08.2010. 08:32:00
http://metro-portal.hr/pilula-koja-lijeci-genetski-poremecaj-lijeci-i-lezbijstvo/46343/