Metro-portal.hr

objavljeno 08.09.2012. 13:03:00
OPREZ!!

Otrovi u sredstvima za čišćenje i njegu

Količina otrova u sredstvima za osobnu njegu i čišćenje raste umjesto da pada, pa razmislite o prirodnim alternativama

Zaboravite na kupovna sredstva za čišćenje
Zaboravite na kupovna sredstva za čišćenje (Arhiva)

Otrovi u sredstvima za čišćenje koja kupujemo u trgovinama uredno su pobrojani na poleđini proizvoda, no veličinom slova koja se teško može pročitati i povećalom, a kamoli normalno. Uz to, imena nam ništa ne znače, a jedino što možemo biti sigurni je da se radi o spojevima koji truju ljude i zagađuju prirodu.

Kad se prisjetimo svojih predaka koji su kuću održavali čistom korištenjem prirodnih stvari poputo octa, sode bikarbone, soli ili limunske kiseline, ništa nam ne stoji na putu da sami smiješamo sredstva za čišćenje koja će biti prirodna i neće štetiti našem zdravlju.

>> Ekološka sredstva za čišćenje <<

Vratimo se komercijalnim sredstvima za čišćenje. Formaldehid je toksičan, Kanada ga je zabranila pred trinaest godina kao i neke zemlje u Europi, no mi nismo. Formaldehid je i kancerogen, a u spoju s još gorim dioksinom radi veliku štetu organizmu. Naravno, on je i konzervans pa ga se može naći u većini proizvoda. 

Endokrini sustav je u opasnosti kad unosimo ftalate, spoj koji se nalazi u plastičnoj ambalaži i lagano se otpušta u, recimo, vodu u bocama. Konzervansi parabeni daju mirise, a triclosan je sastojak pasti za zube, vodica za ispiranje usta i antibakterijskih sapuna, zajedničko ima je da također utječu na razinu hormona u tijelu.

Kao opasan otpad klasificirani su naftalen, morfolin i Stoddard otopina, dok klorirani materijali formiraju organske spojeve klora koji se taloži u masnim stanicama, pa može ući i u majčino mlijeko.

>>Neočekivana sredstva za čišćenje <<

Dobar dio spomenutih spojeva su i neurološki otrovi koji utječu na rad centralnog živčanog sustava i izazivaju zbunjenost, manjak koncentracije, glavobolja i simptome mentalnih bolesti.

Stoga, vratite se prirodi i napravite svoja sredstva za čišćenje.

08.09.2012. 13:03:00
http://metro-portal.hr/otrovi-u-sredstvima-za-ciscenje-i-njegu/73785/