Metro-portal.hr

objavljeno 09.09.2010. 11:00:00
NOVI KOSTUR

Otkriven prvi dinosaur sa šiljkom

Dinosaur s neobičnom izbočinom na leđima učvrščuje teze o evolucijskoj povezanosti dinosaura i ptica

Concavenator corcovatus
Concavenator corcovatus (AFP/Nature)

Španjolski paleontolozi pronašli su ostatke neobičnog dinosaura koji na leđima ima šiljak. Pretpostavlja se da je bio dugačak šest metara, mesojed i pripadnik skupine teropoda.

"Radi se o prvom otkrivenom dinosauru s izraženom izbočinom na leđima. Znali smo da postoje dinosauri s povišenim kralješkom, ali ovo je nešto drugo. Nejasno je čemu je šiljak služio. Pravilan je pa se najvjerojatnije ne radi o deformaciji", napisao je voditelj istraživanja Francisco Ortega sa Sveučilišta Madrid u časopisu Nature.

>>Pronađen dinosaur koji nedostaje

Na dinosauru nazvanom 'Concavenator corcovatus' ujedno su ustanovljene kvrge i udubine na zglobovima te sličnosti s pticama što učvršćuje tezu o evolucijskoj povezanosti današnjih ptica s dinosaurima. "Primitivne vrste dinosaura mesojeda vrlo su slične pticama. Brojne specifičnosti ptica otkrivene su i kod dinosaura što nam daje važne odgovore na pitanja evolucije", dodaje Ortega.

Kostur dinosaura sa šiljkom pronađen je na području provincije Cuenca na istoku Španjolske. Concavenator corcovatus je živio prije 120 do 150 milijuna godina. 

09.09.2010. 11:00:00
http://metro-portal.hr/otkriven-prvi-dinosaur-sa-siljkom/47594/