Metro-portal.hr

objavljeno 03.11.2010. 09:30:00
KAD MAMA KUHA

Odrasla djeca još uvijek žive s roditeljima

Gotovo polovica mladih odraslih osoba u zemljama EU još živi s roditeljima, s time da su razlike između sjevera i juga ogromne

Odrasla djeca još uvijek žive s roditeljima
Odrasla djeca još uvijek žive s roditeljima (Shutterstock)

Petina žena u Europskoj uniji u dobi između 25 i 34 godine te gotovo trećina muškaraca živi s roditeljima, pokazalo je novo istraživanje. Studija koju je objavio Eurostat (statistička agencija Europske unije) pokazala je da 51 milijun mladih odraslih osoba (45.6%), odnosno 33 milijuna osoba u dobi od 18 do 24 te njih 17.5 milijuna u dobi od 25 do 34 godine živi pod istim krovom sa svojom majkom, ocem ili oba roditelja.

Jedna od najzanimljivijih činjenica proizašlih iz istraživanja je ono što autori opisuju kao ''zanimljiv i relativno dosljedan'' raskorak među sjevernim i južnim zemljama. Zemlje u kojima je najmanja vjerojatnost da će odrasla djeca živjeti s roditeljima su Danska (1.7% odrasle djece), Švedska (2.9%) i Finska (4.9%), za razliku od Slovenije (49%), Slovačke (48.6%) i Bugarske (46.5%). Zapanjujuć je podatak da čak 61.4 posto bugarskih muškaraca u dobi od 18 do 34 još živi s roditeljima.

>> Tražite savjet za prvi spoj? Pitajte roditelje!

Podaci iz studije ne navode imaju li majčina kuhinja ili besplatno pranje rublja utjecaj na odluku mladih odraslih da ostanu kod kuće. Ipak, izvješće navodi da su ključni faktori obrazovanje, nezaposlenost i kulturni aspketi kao što je relativna važnost koja se pridaje jezgri obitelji ili ''uređenje životnog stila''.

Koliko je ovaj fenomen raširen u Europi govori i slučaj filma ''Tanguy''. Film je snimljen u Francuskoj 2001. i govori o 28-godišnjaku koji još uvijek živi s mamom i tatom. Toliko je autentično opisao okolnosti stvarnog života da se riječ Tanguy sada nalazi u leksikonu francuskog jezika kao uobičajeni termin za odraslu osobu koja još živi sa svojim roditeljima.

Piše: Anthony Johnston/Metro World News
03.11.2010. 09:30:00
http://metro-portal.hr/odrasla-djeca-jos-uvijek-zive-s-roditeljima/50637/