Metro-portal.hr

objavljeno 03.01.2011. 14:15:00
SIRASTO PIVO

Od pljesnivog sira napravili pivo

Britanci su proizveli pivo u kojem je jedan od glavnih sastojaka sirutka dobivena od plavog pljesnivog sira

The Blue Brew
The Blue Brew (The Belvoir Brewery)

Britanska ponuda piva je od početka nove godine bogatija za još jednu neobičnu vrstu - piva koje je napravljeno od poznatog plavog pljesnivog sira. Stilton se na Otoku smatra "kraljem sireva" i vrlo je aromatičan pa ga je pivara "East Midlands" iz Leicestershirea odlučila upotrijebiti za svoj "The Blue Brew".

U proizvodnji "plavog piva" ne koristi se gotov sir nego njegov sporedni proizvod sirutka, odnosno voda koju otpušta i koja stoga ima miris i okus po Stiltonu. Sirutka se u proizvodnji miješa s ječmom, doznaje BBC i dodaje da se ta voda inače davala lokalnim svinjama.

>>Japanci smislili pivo od kojeg se ne dobiva pivski trbuh

Pivara navodi da "The Blue Brew" nema sirasti već kremasti okus te da ima boju kestena. Boca se prodaje po 2.10 funti. "Ljudi Stilton često smatraju božićnim sirom i zaboravljaju na to koliko je svestran. U prošlosti se koristio za pripremanje različitih delicija, ali i mliječnog shakea te parfema", rekao je tajnik Stilton Cheesemakers Association Nigel White.

"Znamo da je naš sir nevjerojatno prilagodljiv i da najobičnije jelo može pretvoriti u nešto posebno. Sada znamo da može dati pravi karakter i pivu", dodao je White.

Austrijanci su 2009. prvi predstavili sirasto pivo Walder Senn i tvrdili da potiče želju za seksom. Pivo sadrži manje alkohola pa sprječava mamurluk, a kroz hranjive tvari sirutke muškarcima vraća "seksualne moći". Inače, sirutka je poznata po svojim dragocjenim sastojcima koji jačaju organizam, imunitet, koncentraciju i živce. Bogata je B-vitaminima i ima vrlo mali udio masti.

Oglas za Walder Senn pivo:

Walder Senn

03.01.2011. 14:15:00
http://metro-portal.hr/od-pljesnivog-sira-napravili-pivo/53554/