Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2010. 10:10:00
NEW YORK

Obama podržava gradnju džamije u blizini srušenih Blizanaca

Mislimani imaju pravo na džamiju na Manhattanu, smatra Obama koji nema ništa protiv kontroverznog projekta

Ground Zero
Ground Zero (Getty Images)

U gorljivu govoru za slobodu ispovijedanja vjere, američki predsjednik Barack Obama stao je u petak u obranu prava muslimana na gradnju džamije nedaleko od mjesta gdje su stajali neboderi srušeni u napadu 11. rujna u New Yorku, progovorivši prvi put o tom potencijalno eksplozivnom pitanju.

"Kao građanin i kao predsjednik, mislim da muslimani imaju isto pravo na ispovijedanje svoje vjere kao i svi drugi u ovoj zemlji. To podrazumijeva pravo na gradnju vjerskog hrama i centra na terenu koji je u privatnom vlasništvu, na jugu Manhattana", rekao je Obama u prigodi večere u Bijeloj kući.

>>Ground Zero - Ispod Blizanaca pronađen 200 godina star brod

"Živimo u Sjedinjenim Državama i naše opredjeljenje za slobodu vjere mora biti trajno. Načelo po kojemu su ljudi svih vjera dobrodošli u ovu zemlju i po kojemu se njihova vlada neće prema njima ponašati drukčije, naša je temeljna odrednica", dodao je predsjednik Obama, navodeći prvi amandman ustava SAD-a koji jamči slobodu vjeroispovijesti.

Obama je tako na veoma zanimljiv način zauzeo stajalište u pitanju koje je pokrenulo veliku polemiku otkako je gradska skupština New Yorka u svibnju odobrila gradnju te džamije.

Ove izjave usto dolaze u trenutku kada udruge američkih muslimana izražavaju zabrinutost zbog "klime pojačane islamofobije" u zemlji s približavanjem 11. rujna, koji se ove godine podudara sa završetkom ramazana koji se računa po mjesečevu kalendaru.

>>Američki arhitekti traže novu istragu o rušenju tornjeva WTC-a

Predsjednik je dao izjavu u prigodi iftara, večernjeg objeda kojim muslimani prekidaju dnevni post, u svečanoj dvorani u Bijeloj kući. Ovo je drugu godinu zaredom da Obama sudjeluje na ovom događaju koji je uveden za mandata Georgea W. Busha.

Među uzvanicima bili su muslimanski zastupnik u Kongresu, predstavnici muslimanskih organizacija, vojnici muslimanske vjere i tridesetak članova diplomatskog zbora.(hina/metro-portal)

14.08.2010. 10:10:00
http://metro-portal.hr/obama-podrzava-gradnju-dzamije-u-blizini-srusenih-blizanaca/46111/