Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2010. 23:15:00
NOVI TREND

Novi očevi žele biti više od 'pukih' hranitelja obitelji

Mlađi muškarci, naročito oni koji su očevi po prvi put, ne žele da im se uskrate prvi koraci i prve riječi djeteta zbog karijere

otac tata dijete očinstvo
otac tata dijete očinstvo (Shutterstock)

Današnji novopečeni očevi ne uživaju samo u prvom osmjehu i prvim koracima svojeg djeteta. Prema istraživanju kojeg je objavio Centar za rad i obitelj Bostonskog koledža , oni u posljednje vrijeme  preuzimaju sve više odgovornosti na poslu samo zato što su očevi, a ujedno dobivaju i više poštovanja na radnom mjestu. U razgovoru s 33 muškarca koji su po prvi put postali očevima, istraživači su pokušavali otkriti na koji način postižu ravnotežu između profesionalnog i obiteljskog života koja je njihovim očevima generacijama prije bila nepojmljiva, odnosno kad je muškarčev posao bio isključivo da prehranjuje obitelj zbog čega je propuštao sudjelovati u razvoju i odrastanju vlastita djeteta.

>> Očevi koji su prisutni na porodu kasnije se više brinu za djecu

„Ovi mladi momci ne žele biti uskraćeni za ta iskustva", rekao je Brad harrington iz Škole za menadžment Carrol te izvršni direktor spomenutog centra koji je sponzorirao istraživanje. „Novi tata: Istraživanje očinstva u kontekstu karijere" je istraživanje koje se trajalo godinu dana, a proveli su ga Harrington, njegov kolega Fred Van Deusen i profesor Jamie Ladge sa Sveučilišta Northeastern.

>> Kako biti najbolji mogući otac

>> Samohrani očevi su diskriminirani zbog učestalog ženskog šovinizma

Mladi muškarci, prije svega novi očevi mijenjaju definiciju uspješnosti i sreće, smatra Harrington. Čvrsta uzlazna putanja u karijeri nije više najvažniji čimbenik: sama uloga tate lagano postaje sve važnija. Zanimljivo, većina sudionika izjavila je da su njihovi nadređeni bili iznimno puni razumijevanja kad je očinstvo u pitanju. No, sad kako žene također postaju sve zastupljenije u svijetu karijera problem međusobnog usklađivanja partnera i dalje ostaje najvećim.  Bilo kako bilo, Harrington kaže kako rezultati istraživanja sugeriraju da današnji muškarci ne žele više biti samo hranitelji obitelji.

Većina sudionika tvrdi da su njihove majke žrtvovale vlastite karijere radi roditeljstva, ali da oni to od svojih supruga ne očekuju. Zato svi zajedničkim snagama rade na usklađivanju - kad se radi o korištenju automobila, radnog vremena, kuhanja, spavanja i brige oko djece. Možda ono što najviše iznenađuje u čitavom istraživanju je nedostatak rodnih predrasuda kad je u pitanju briga oko djece. Dakle, i muškarci počinje češće mijenjati pelene, hraniti ih iz bočice, oblačiti ih i tako dalje. Zaista pohvalno!

20.06.2010. 23:15:00
http://metro-portal.hr/novi-ocevi-zele-biti-vise-od-pukih-hranitelja-obitelji/43028/