Metro-portal.hr

objavljeno 06.12.2018. 14:01:00
NOVOSTI

Nokia 8.1: glavni naglasak na kamerama

Ovaj pametan telefon je međunarodna verzija Nokia X7, koji je dostupan za kupnju u Kini već više od mjesec dana

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Nokia)

Iako je mnogima u fokusu Nokia 9 s PureView kamerom s pet leća, ali znamo da će mnogi poželjeti upravo predstavljen Nokia 8.1 model opremljen ZEISS optikom i dizajnirana s minimalnim razmacima između materijala. Ovaj pametan telefon je međunarodna verzija Nokia X7, koji je dostupan za kupnju u Kini već više od mjesec dana.

Nokia 8.1 dolazi u kućištu od metala i stakla u plavo-srebrnoj, čelično-bakrenoj i željezno-čeličnoj boji. Dimenzije uređaja su 154,8 x 75,76 x 7,97 mm i mase je 180 grama. U svojoj jezgri nosi snagu aluminijskog okvira serije 6000 s lijevanim centrom za efikasno korištenje materijala. Oslanjajući se na elegantni kontrast zaobljenog stakla, uglađenog metala i pjeskarenog finiša, jedinstveni dizajn Nokia 8.1 uređaja pojačan je dvostrukim procesom anodizacije, nastavljajući tamo gdje je stao dizajn Nokia 7 plus uređaja. Rubovi rezani dijamantima hrabrog su dizajna uz otpornost za svakodnevnu uporabu.

Ima 6,18-inčni IPS Pure Display zaslon s rezolucijom od 2.220 x 1.080 piksela s formatom 18.7: 9, svjetlinom od 500 cd/m2 i kontrastom 1500:1.

Vizuali se podižu na novu razinu uz HDR 10 podršku koja isporučuje jači kontrast, odličnu oštrinu i preko milijardu individualnih boja kako bi se osigurala odgovarajuća bistrina slika čak i kada se nalazite u mračnoj sobi ili ste na izravnom sunčevom svjetlu. Igrate li igre ili gledate video zapise, vaš će vam zaslon omogućiti najbolji mogući doživljaj.

Performanse

Hardverska osnova je Qualcomm Snapdragon 710 s frekvencijom sata od 2,2 GHz, Adreno 616 , 4 GB RAM-a i 64 GB trajne flash memorije proširive utorom za microSD memorijske kartice. Baterija je kapaciteta 3500 mAh s podrškom za brzo punjenje 3.0 standarda snage do 18 W. Na popisu modula za komunikaciju i povezivanje su USB vrste C, audio 3,5 mm za slušalice, Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 5.0 LE, A-GPS, 4G VoLTE, GNSS i NFC.

Vrhunska kvaliteta snimki uz tehnologiju flaship klase

Nokia 8.1 se može pohvaliti dvostrukim glavnim kamerama sa ZEISS optikom od 12 MP + 13 MP senzorima. Glavni senzor je super osjetljivi ( 1/2.55" ) s 1.4 mikronskim pixelima za precizno prikupljanje svjetlosti, te isporučuje izvanredno detaljne slike. Uz kombinaciju s optičkom stabilizacijom slike (OIS) i super brzim auto fokusom, Nokia 8.1 neće dozvoliti da vas drhtave ruke spriječe da snimite oštre fotografije i video zapise. Široki otvor blende jamči da ćete snimiti oštre slike i u uvjetima slabe rasvjete, a dugu ekspoziciju možete ručno kontrolirati u Pro Camera načinu snimanja.

Snimite studijske fotografije s popularnim „bokeh" efektom, poboljšanim plitkom dubinom polja 1ekundarnim 13MP dubinskim senzorom. Oslobodite svoju kreativnost s Pro Camera korisničkim sučeljem za apsolutnu kontrolu nad svojim fotografijama, ili prenesite svoj #Bothie na novu razinu s umjetnom inteligencijom upravljanim značajkama poput 3D snimanja, maski i zabavnih filtera, od kojih sve možete uživo direktno streamati na društvene mreže bez izlaženja iz aplikacije za kameru.

Prilagodljiva 20 MP prednja kamera omogućava vam da snimite vrhunske noćne selfije jer pojačava svjetlost koju bilježi tako što kombinira četiri piksela u jedan super piksel. Također možete snimati noćne filmove kao profesionalac uz 4K video i visoko kvalitetni Nokia prostorni surround zvuk.

Osnažen Android One

Kao što smo već navikli kod Nokije, dolazi s instaliranim čistim Android sustavom. Ovoga puta to je Android 9.0 Pie.

Podižemo pametne telefone na novu razinu kombiniranjem fizičkog svijeta i digitalnog sadržaja s AR podrškom. Kroz aplikacije poput Human Anatomy, Magic Plan, i Jenga AR možete vizualizirati i naučiti o živčanom sustavu kroz 3D prikaz, kreirati plan za sljedeću renovaciju kuće dok hodate kroz nju i slagati toranj cigli na kuhinjski stol bez straha od čišćenja nakon što se on raspadne.

Nokia 8.1 će primati sigurnosna mjesečna ažuriranja tri godine, te ukupno dva velika ažuriranja operativnog sustava, kako je zajamčeno Android One programom. Google PlayTM zaštita skenira preko 50 milijardi aplikacija dnevno kako bi vaš telefon bio siguran od malwarea, što čini Nokia 8.1 jednim od najsigurnijih telefona na tržištu. Uređaj također dolazi s jednostavnim pristupom inovativnim uslugama kao što su Google Asistent, koji vam pomaže pri obavljanju svakodnevnih aktivnosti, te Google Photos koja dolazi s neograničenom besplatnom pohranom fotografija visoke razlučivosti. Nokia 8.1 telefon je dio Android Enterprise Recommended programa, što znači da ga Google preporučuje kao najbolji izbor za profesionalce.

Njezina preporučena cijena je 399 eura. Na tržište dolazi od sredine prosinca.

Juho Sarvikas, Chief Product Officer, HMD Global:

"Doživjeli smo veliki uspjeh u kategoriji cjenovno povoljnih flagshipa sa svakim pametnim telefonom u ovoj klasi, te stalno isporučujemo premium doživljaj našim obožavateljima. S uređajem Nokia 8.1 još dalje pomičemo granice ovog segmenta. Nudimo ubrzane performanse uz prvoklasni procesor, dvostruku kameru s vodećim senzorom u industriji, OIS i ZEISS optiku za fotografiranje pri slaboj rasvjeti i našu novu PureDisplay tehnologiju zaslona.

Uz pedantnu i kvalitetnu izradu te glasoviti Nokia dizajn donosimo i Android 9 Pie doživljaj našim fanovima, kako bi mogli uživati u najnovijim Android inovacijama kao što je Digital Wellbeing značajka. Naši su obožavatelji u središtu svake odluke o dizajnu i proizvodnji. Želimo im pružiti vrhunski doživljaj - i nadamo se da se slažu kako Nokia 8.1 utjelovljuje inženjersku izvrsnost uz sjajnu cijenu"

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal >>

Piše: Sanja Ledinek
06.12.2018. 14:01:00
http://metro-portal.hr/nokia-8-1-glavni-naglasak-na-kamerama/115751/