Metro-portal.hr

objavljeno 22.08.2011. 09:23:00
DISLIKE

Njemačka vlada proglasila gumb "Like" ilegalnim

Web stranice u pokrajini Schleswig-Holstein moraju sa svojih servera maknuti tipku „like" do 30. rujna ove godine ili će biti kažnjene sa 50.000 eura

Fotografija vijesti

Vlada njemačke savezne pokrajine Schleswig-Holstein prošli je petak odlučila da je Facebookov gumb „Like", koji se, osim na popularnoj društvenoj mreži, može naći i na milijunima drugih stranica, u suprotnosti sa vrlo strogim zakonima o privatnosti ove pokrajine i stoga ilegalan.

Thilo Weichert, službenik u agenciji za zaštitu osobnih podataka, rekao je u svojoj izjavi za medije kako gumb „Like" direktno krši propise koji zabranjuju bilo koji mehanizam kojim se može pratiti korisnikovo kretanje mrežom.

Osim činjenice da krši njemačke zakone, Weichert tvrdi kako „Like" krši i propise same Europske Unije o zaštiti osobnih podataka.

Facebook očekivano odbacuje ove navode i tvrdi kako se svi podaci o aktivnosti korisnika, poput IP adresa, potpuno brišu nakon 90 dana, što je standardno vrijeme u toj industriji.

Web stranice u Schleswig-Holsteinu moraju sa svojih servera maknuti tipku „like" do 30. rujna ove godine ili će biti kažnjene sa 50.000 eura.

Za sada ostaje nepoznato hoće li se ova odredba odnositi samo na stranice registrirane u ovoj pokrajini ili na sve stranice koje su dostupne korisnicima u zemlji. Teško je zamisliti da bi vlasti mogle ići toliko daleko da pokušaju maknuti „Like" sa svih stranica u zemlji, ali ne treba odbaciti niti jednu mogućnost.

>>Tennessee će kažnjavati širenje uvredljivih slika preko Interneta>>

Ova odluka pomalo podsjeća na zakonodavnu inicijativu u američkoj saveznoj državi Tennessee, gdje su je donesen zakon koji zabranjuje stavljanje uvredljivih slika na Internet - obe situacije primjer su lokalnih vlasti koje su se „zaigrale" potpuno izvan granica svojih ovlasti.

22.08.2011. 09:23:00
http://metro-portal.hr/njemacka-vlada-proglasila-gumb-like-ilegalnim/62460/