Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2010. 17:12:00
ZELENE INICIJATIVE

Nike, Adidas, Puma i Ipanema počinju proizvoditi ekološke cipele

POGLEDAJTE VIDEO - Poznati proizvođači cipela polako se počinju okretati ekološkim materijalima

Gisele Bündchen
Gisele Bündchen (Getty Images)

Cipele mogu pomoću u rješavanju ekoloških problema? Adidas, Nike, Puma, Ipanema i Gisele Bündchen tvrde da je upravo to moguće. Poznati proizvođači obuče, naime, odlučili su učiniti nešto za okoliš i pokrenuli projekte za njegovu zaštitu.

Supermodel Gisele Bündchen je za brazilsko poduzeće Ipanema dizajnirala japanke, a od određeni postotak svakog prodanog para namijenjen je programu  "SOS Mata Atlantica" zaduženom za revitalizaciju kišnih šuma u Brazilu. Planirana je sadnja 36.000 novih stabala, dok će se ostatak novca uložiti u zaštitu morskih kornjača.

>>Ekološke čizmice

Nike se, s druge strane, usmjerio na proizvodnju ekoloških tenisica. Nakon što je ime kompanije 2009. osvanulo na popisu Greenpeacea na kojem su se nalazila poduzeća koja uvoze kožu proizvedenu od strane robova, Nike je odlučio napraviti veliki zaokret u svojoj poslovnoj praksi. Postupno raskida ugovore s brazilskim poduzećima koja izrabljuju robove i uništavaju kišne šume te ulaže značajna financijska sredstva u razvoj ekološki prihvatljivih materijala za tenisice.

>>Ekološke seksualne igračke - uživajte i ne zagađujte

Adidas se također odrekao kože s područja Amazone te je pokrenuo inicijativu nazvanu "Green Company Initiative" kako bi smanjio svoj štetan utjecaj na okoliš. U sklopu projekta se smanjuje emisija CO2, potiče korištenje obnovljivih izvora energije i smanjuje uporaba papira na radnom mjestu.

Puma se pak odrekla kartonskih kutija. Od 2011. će kutije i vrećice zamijeniti praktična "Clever Little Bag" čime će kompanija godišnje potrošiti 8500 tona papira manje. Puma namjerava do 2015. godine polovicu svojih cipela izraditi ekološkim materijalima.

16.08.2010. 17:12:00
http://metro-portal.hr/nike-adidas-puma-i-ipanema-pocinju-proizvoditi-ekoloske-cipele/46248/