Metro-portal.hr

objavljeno 17.04.2011. 11:44:00
NAJBOLJE PIĆE

Nekoliko savjeta da se 'skinete' s flaširane vode

Koju vodu preferirate - onu iz pipe ili flaširanu? Pametnije je ne nasjedati na trendove....

Flaširana ili iz pipe?
Flaširana ili iz pipe? (Shutterstock)

Vrlo je važno da budemo hidratizirani tijekom čitavog dana, a voda kao piće i dalje je najjeftinija na svijetu: Istina, tko zna kakvo će stanje stvari biti u budućnosti, neki predviđaju da ćemo za vodu i ratovati, ali u međuvremenu vaša pozornost bi trebala biti usmjerena na prednosti vode u odnosu na druga pića poput gaziranih sokova i alkohola.

Vaše osobno zdravlje sigurno će biti bolje ako se ponovo zaljubite u vodu, a vjerovali ili ne to će više odgovarati i vašoj lisnici. pritom ne mislimo na flaširanu vodu. Postoje trenutci kad je ona bolja - na primjer, kad dođe do oštećenja i onečišćenja u vodovodnom sustavu - ali voda iz pipe je ipak najbolja.

Ovisnost o flaširanoj vodi je nerazumna. u nastavku ćete saznati zašto je to tako, te kako se riješiti te navike.

  1. Ne nasjedajte na trendove. Nebrojeno mnogo puta je već dokazano da diljem svijeta proizvođači nerijetko u flaše pune najobičniji vodu iz pipe. U tom slučaju nerijetko plaćamo istu količinu vode i do 10.000 puta više. Pored činjenice da vam lisnica mršavi, kupovinom flaširane vode iza sebe ostavljate puno plastičnog otpada. Generacije koje dolaze neće vam biti zahvalne na tome.
  2. Koristite marker koji se može obrisati. Ako imate goste, na svaku čašu napišite ime tako da svaki od njih koristi samo svoju čašu. Zašto? Tako ćete ih potaknuti da uvijek koriste jednu čašu i smanjit ćete količinu prljavog posuđa. Pobrinite se da obrišete marker prije pranja čaša.
  3. Voda kao osvježenje. Napunite stakleni vrč vodom u nju stavite par narezaka limuna, svježih krastavaca ili naranči. Metvica i ružmarin su također vrlo osvježavajući.
  4. Vlastita flaša. Imajte plastične flaše ili boce za putovanja i izlaske koje ćete napuniti prije nego napustite kuću. Nabavite malo kvalitetnije boce kako biste ih mogli što dulje koristiti i puniti iznova i iznova vodom iz pipe.
  5. Okus. Ako vam voda sama po sebi nema privlačan okus, naspite je u stakleni vrč, stavite u nju malo trava ili čaja, ostavite je na suncu i dobit ćete pravi 'sunčani čaj'. Okus ćete poboljšati uz malo meda i limuna.
  6. Zdravlje. Voda iz pipe se mnogo puta pokazala kao bolja, kvalitetnija i zdravija od flaširane. Međutim, još bolje bi bilo kad biste u ugradili filtar za nečistoće i sitne čestice.
  7. Fontane. Umjesto da kupujete vodu ili gazirani sok kako biste ugasili žeđ dok ste vani, bolje bi bilo da potražite neku javnu fontanu s pitkom vodom.
  8. U zrakoplovu. U zrakoplovima nekih prijevoznika možete dobiti besplatnu flaširanu vode, u drugima je pak morate platiti. Kako biste bili sigurni, ponesite sa sobom plastičnu bocu, kad prođe skeniranje, napunite je u toaletu ili na slavini s pitkom vodom u prostoru prije ulaska u hodnik do zrakoplova.
  9. Djeca. Potaknite djecu da piju vodu tako što ćete je uključiti u užinu. Kupite plastične boce koje možete puniti višekratno i koje će djeca po povratku iz škole vratiti kući zajedno s torbicom ili kutijicom za užinu. Na taj ćete način poštedjeti i sebe i okoliš od nagomilavanja stotina i stotina plastičnih boca.
  10. Automobil. uvijek imajte nekoliko plastičnih čaša u automobilu kao i veću plastičnu bocu koju možete višekratno koristiti. Bocu napunite prije svakog putovanja. neka djeca i ostali putnici piju vodu iz nje. Tako ćete spriječiti da djeca uzmu dva srka kupljene flaširane vode i bace plastične boce koje će se u okolišu raspadati 500 godina.
17.04.2011. 11:44:00
http://metro-portal.hr/nekoliko-savjeta-da-se-skinete-s-flasirane-vode/57816/