Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2014. 11:25:00
PRIPAZITE

Navike nakon jela koje gomilaju kilograme

Mnogi misle kako je zdravo nakon obroka pojesti voće umjesto deserta, no upravo je to najveća greška koju možete napraviti

Spavanje poslije ručka nije zdravo
Spavanje poslije ručka nije zdravo (Arhiva)

Zdrava prehrana je samo jedan dio zdravog života, a mnogi od nas imaju neke navike nakon obroka koje nisu dobre za naše zdravlje.

Tako, primjerice, nakon dobrog ručka ne treba otići spavati. Naime, u ležećem položaju želučani sokovi ne mogu dobro obavljati svoju funkciju, pa vam popodnevna siesta može donijeti probavne problema.

>> "Dobre" navike koje će učiniti više štete nego koristi>>

No, jednako tako, nakon obroka nisu poželjne ni tjelesne aktivnosti. U slučaju da se aktivirate odmah nakon jela, probavni sustav neće moći dobro apsorbirati hranjive tvari, pa se suzdržite od vožnje na biciklu ili plivanja, a lagana šetnja predstavlja idealnu aktivnost.

Mnogi misle kako je zdravo nakon obroka pojesti voće umjesto deserta, no upravo je to najveća greška koju možete napraviti. Naime, voće će se predugo zadržati u želucu zbog toga što ne može doći na red za probavu, trulit će i proizvoditi plinove koji će vas napuhati. Uz to, otrovi koje tada vaše tijelo apsorbira potiču stvaranje celulita, stoga, pričekajte barem sat vremena. 

>> Zdrave navike od kojih se možete razboljeti >>

Pušenje nakon obroka je najveći gušt pušačima, no zapravo je to strašna greška - jedna cigareta nakon obroka jednako je kao i deset popušenih cigareta, jer se nikotin brže veže na kisik u krvi nakon jela i apsorbirate ga puno više. 

Stoga, nakon dobrog ručka - lagana šetnja.

31.07.2014. 11:25:00
http://metro-portal.hr/navike-nakon-jela-koje-gomilaju-kilograme/86470/