Metro-portal.hr

objavljeno 30.11.2010. 16:55:00
POČELE ŠPEKULACIJE

NASA sazvala konferenciju za novinare - pronađeni dokazi o životu u svemiru?

U četvrtak, 2. prosinca, Američka agencija za svemirska istraživanja podijelit će s javnošću nova saznanja o životu u svemiru

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Wikipedia)

Kad NASA najavi konferenciju za novinare, onda je jasno da se sprema nešto veliko. Naime, u četvrtak, 2. prosinca, Američka agencija za svemirska istraživanja planira s javnošću podijeliti nova saznanja vezana za postojanje života u svemiru. Obzirom da niti jedan podatak o novim otkrićima NASA-e nije procurio izvan njenih zidova, u medijima su počele kružiti brojne špekulacije. Jedna od najzvučnijih svakako je ona da NASA planira potvrditi postojanje života u svemiru, točnije na jednom od Saturnovih mjeseca.

Dokazi za to vjerojatno se temelje na podatcima koje je nedavno prikupila svemirska sonda Cassini. Stručnjaci već neko vrijeme tvrde da su uvjeti za život najpovoljniji na Titanu, najvećem od 63 Saturnova mjeseca čija j atmosfera iznimno gusta, međutim skeptici odgovaraju da je to malo vjerojatno obzirom da je temperatura tog mjeseca na površini -180 stupnjeva Celzijevih.

Dodatni interes za predstojeću konferenciju i daljnji poticaj špekulacijama svakako su dali podatci koje je sonda Cassini prikupila o mjesecima Enceladus i Rhea. Enceladus ima tekuću vodu ispod površine i na njemu ia ugljena, a mjesec Rhea ima vlastitu atmosferu koja se sastoji od kisika i ugljičnog dioksida.

30.11.2010. 16:55:00
http://metro-portal.hr/nasa-sazvala-konferenciju-za-novinare-pronadjeni-dokazi-o-zivotu-u-svemiru/51989/