Metro-portal.hr

objavljeno 23.09.2010. 19:45:00
NESTALA SREDIŠTA

Napušteni gradovi - gdje su nestale nekadašnje metropole?

Od nekad najmoćnijih gradova svijeta ostale su samo ruševine; što je dovelo do njihove propasti?

Teotihuacan
Teotihuacan (Wikipedia)

Diljem svijeta nalaze se antički gradovi koje je progutala zemlja. Njihove ostatke danas obilaze turisti, a arheolozima zadaju mali milijun pitanja. Gdje i zašto su nestali nekad najmoćniji gradovi? Iako neke odgovore nikada nećemo dobiti, nekadašnja središta civilizacije zaslužuju da ih se prisjetimo.

>>Gradovi koji neće preživjeti 21. stoljeće

Teotihuacan
Niti dan danas nije poznato kako se zvala civilizacija koja je osnovala Teotihuacan, kojim se jezikom koristila ni zašto je grad propao. Nedavno su pronađene podzemne komore i tuneli koji bi mogli dati nove odgovore o svojedobno najvećem trgovinskom i kulturnom središtu Srednje Amerike. Pretpostavlja se je Teotihuacan bila prava metropola s oko 200.000 stanovnika, osnovana 600. prije Krista koja je trajala oko 1500 godina. Ime Teotihuacán gradu su dodijelili Azteci koji su oko 750. nakon Krista stigli u već napušten grad u kojem se nalaze dvije velike piramide - Piramida Mjeseca i Piramida Sunca.

>>Teotihuacan - mistično svetište

Teotihuacan

Pompeji
Vjerojatno najbolji poznati primjer ovisnosti civilizacije o blagonaklonosti prirode. Nekadašnje mediteransko središte u potpunosti je uništila erupcija vulkana Vezuv koja se dododila 24. kolovoza 79. nakon Krista i koja je izbrisala 700 godina staru, iznimno naprednu metropolu. Ostaci Pompeja otkriveni su tek u 18. stoljeću

Babilon
Antički grad u Mezopotamiji bio je gotovo 2000 godina središte raznih ratova, seobe naroda te političkih i kulturnih promjena. U Babilonu su se nalazili poznati Viseći vrtovi (jedno od sedam svjetskih čuda), a pod vladavinom Aleksandra Velikog u gradu je procvalo obrazovanje. Nakon njegove smrti, grad je podijeljen i izmučen brojnim ratovima, dok se stanovništvo postupno počelo iseljavati. Babilon se danas nalazi sto kilometara južno od Bagdada.

Kartaga
Svojedobno najbogatiju metropolu Sredozemlja Rimljani su željeli pokoriti pod svaki cijenu u tri Punska rata što su na kraju i uspjeli 146. prije Krista. Na području grada živjelo je i radilo oko pola milijuna ljudi, a zbog povoljnog strateškog položaja, Kartaga je nadzirala trgovinu i trgovačke rute cijelog Sredozemlja. Rimljani su opljačkali i zapalili grad (navodno je gorio 17 dana i noći), a konačan pad Kartaga je doživjela dolaskom Arapa. Ruševine su danas turistička atrakcija u predgrađu Tunisa.

>>Koja je svrha tajanstvenog Silbury Hilla?

Karakorum
Glavni grad Mongolskog Carstva za vrijeme i nakon vladavine Džingis kana bio je značajno političko i vjersko središte. Međutim, Karakorum je propao nakon svega 200 godina postojanja. Godine 1388. pokorili su ga i uništili Kinezi. Svi pokušaji obnove završili su bezuspješno. Prije otprilike 60 godina arheolozi su počeli s otkapanjima i pronašli raskošnu palaču sina Džingis kana.

23.09.2010. 19:45:00
http://metro-portal.hr/napusteni-gradovi-gdje-su-nestale-nekadasnje-metropole/48534/