Metro-portal.hr

objavljeno 10.01.2015. 12:37:00
SUPER

Napunite se vitaminom C - ali ne iz naranči

Naranče i limuni prva su asocijacija kad spominjemo vitamin C, no postoji cijeli niz namirnica koji je daleko bogatiji ovim vitaminom od citrusa

Crvena i žuta paprika imaju 4 puta više vitamina C od naranče
Crvena i žuta paprika imaju 4 puta više vitamina C od naranče (FreeDigitalPhotos)

Vitamin C prilično je važan za naš organizam, pogotovo u hladnim danima, a prve namirnice koje nam padaju na pamet kad ga se sjetimo su neki citrusi tipa naranče. Ipak, vjerovali ili ne, ima cijeli niz namirnica koje su daleko bogatije tim vitaminom od citrusa, a među njima je i par potpuno neočekivanih. 

>> Vitamin C usporava starenje >>

Tako, primjerice, brokula ima čak 90 miligrama vitamina C u 100 grama, dok kelj ima bitno više, čak 120 miligrama, uz velike količine vitamina A i K, vlakana i fitonutrijenata.

Paprike su prepune vitamina C - crvene i žute imaju nevjerojatnih 190 miligrama na 100 grama, što je dvostruko više nego u zelenim paprikama, ali i čak četverostruko više nego u istoj količini naranče.

>> Kako nas vitamin C čini ljepšim >>

Od naranača više vitamina C ima čak i cvjetača, 70 miligrama na 100 grama, a papaja ima otprilike isto kao i naranača - oko 60 miligrama na istu količinu, no uz to je puna i vitamina A, folata i vlakana.

Rekorder je tropska voćka guava koju obično možete kupiti u bolje opskrbljenim trgovinama koja ima fantastičnih 218 miligrama vitamina C na 100 grama.

10.01.2015. 12:37:00
http://metro-portal.hr/napunite-se-vitaminom-c-ali-ne-iz-naranci/89471/