Metro-portal.hr

objavljeno 30.05.2015. 12:17:00
ZAUVIJEK

Namirnice koje imaju neograničen rok trajanja

Svi podozrivo gledamo na rok trajanja namirnica, ali kad je riječ o ovih pet, stvarno ne trebate brinuti - ako ih čuvate na ispravan način, traju vječno

Čudesni med traje - vječno
Čudesni med traje - vječno (Arhiva)

Rok trajanja namirnica produžuje se stalno, no razlog i i nije tako dobar kako se može činiti na prvi pogled - sve je više konzervansa u proizvodima koje svaki dan stavljamo na stol.

No, postoje i namirnice čiji je rok trajanja praktički neograničen, uz ogradu da ih morate čuvati na ispravan način kako bi to stvarno bila istina.

Većinom se, naravno, radi o proizvodima prirode koji su takvi sami po sebi, pa evo pet namirnica koje možete mirne duše pojesti i nakon dvadeset godina čuvanja.

>> Med - čudo prirode i lijek za sve pomalo >>

Med je trajan toliko da to ne možete vjerovati - ako je pravi, a ne neka od onih "čudesnih" mješavina koje kupujete u trgovinama, njegov rok trajanja jednostavno ne postoji. Pčele su napravile savršen proizvod, a jedino što se od vas očekuje jest da ga zagrijete u vodi kad se kristalizira i ponovno će postati tekuć i ukusan kao i kad je izvađen iz košnice pred par stoljeća.

Riža, osim smeđe koja se kvari zbog visokog postotka ulja, može se držati na suhom i hladnom mjestu neograničeno.

>> Rok trajanja namirnica u hladnjaku i zamrzivaču >>

Šećer se ne kvari jer ne podržava razvoj bakterija, pa ga je dovoljno pohraniti na hladnom i suhom mjestu kako se ne bi stvrdnuo. To je sve.

Žestoka pića koja nisu likeri također mogu trajati neograničeno, pa tako votku, džin ili viski i tekila sigurno neće izgubiti ništa osim mrvicu arome ako su otvorena i tako stoje godinama. Samo ih, kao i sve ostalo, stavite na suho i tamno mjesto, dobro zatvorene.

>> Kada hranjivim tvarima u hrani stvarno istječe rok trajanja? >>

Ocat je također proizvod prirode i nema roka trajanja -  čuvajte ga jednako kao i alkoholna piće i začinit će vaše salate i marinade bez problema nakon par desetljeća. 

30.05.2015. 12:17:00
http://metro-portal.hr/namirnice-koje-imaju-neogranicen-rok-trajanja/92038/