Metro-portal.hr

objavljeno 26.07.2021. 15:01:00
UPS! ;)

Najčešće kućne ozljede

Rizik ozljeda za vrijeme rada po kući ne smije se podcijeniti, a kad do ozljede dođe važno je biti smiren i poduzeti odgovarajuće mjere

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Kućne majstorije, posebno kad se time bave osobe bez vještina i iskustva i pri tom su nepažljive - prati veći rizik ozljeda naročito u kombinaciji s moćnim električnim alatima.

"Rizik ozljeda za vrijeme rada po kući ne smije se podcijeniti", kaže liječnica Anette Wahl-Wachendorf, potpredsjednica njemačkog liječničkog udruženja VDBW.

Kad do ozljede dođe važno je biti smiren i poduzeti odgovarajuće mjere.

Slijedi pregled onoga što najčešće može završiti po zlu i kako se s time nositi:

>> Nevjerojatne ozljede sa sretnim ishodom >>

OZLJEDE RUKU: One su posebno česte.

"Manje ozljede možete isprati tekućom vodom", kaže dr Thomas Brockamp, stručnjak za prevenciju ozljeda pri njemačkom društvu za ortopediju i traumu. Jednom kad je rana čista preporučuje stavljanje antiseptičkih sredstava i sterilno previjanje. U slučaju dubokih i otvorenih rana, bolova, utrnulosti, ugrožene cirkulacije ili otežanih pokreta te krvarenja koje se ne zaustavlja potrebno je potražiti liječničku pomoć.

MODRICE: Karakterizira ih lokalno krvarenje u okolini krvnih žila ispod kože i česte su ozljede zbog primjerice udarca čekićem. "Pomaže hlađenje pogođenog područja", kaže Wahl Wachendorf. Ukoliko se bol ne smiri, treba potražiti liječničku pomoć kako bi se isključio prijelom što se rješava rentgenskim snimanjem.

POSJEKOTINE: Duboke posjekotine mišićnog tkiva traže hitnu medicinsku pomoć. Za zaustavljanje krvarenja potrebno je podvezati ranu ili pritiskom zaustaviti krvarenje. Nakon toga, podsjeća Wahl-Wachendorf, treba provjeriti status cijepljenja protiv tetanusa i konzultirati liječnika čak i kad rana nije ozbiljnija jer je možda treba zašiti kako bi rana brže zacijelila.

>> Kako i koliko se ozljeđujemo - mobitelima? >>

OZLJEDE GLAVE: Odgovarajuće mjere ovise o težini ozljede glave, kaže Brockamp. Ako ste se samo udarili nije nužno otići kod liječnika. No ako se radi o posjekotini, ako imate mučninu, povraćate ili imate nesvjesticu liječnički pregled je potreban.

ELEKTRIČNI UDARI: U tim slučajevima potrebna je bolnička obrada i 24-satni nadzor EKG-om, kaže Wahl-Wachendorf, jer udar može izazvati srčanu aritmiju i satima nakon nesreće.

OPEKLINE: Ako je vaša koža samo crvena trebate ohladiti zahvaćeno područje hladnom vodom. "Ako se formiraju mjehuri i koža je oštećena savjetuje se potražiti liječničku pomoć", kaže Brockamp.

NAGNJEČENJA: Prsti najčešće stradaju. "Nagnječenje je vrlo bolna ozljeda", kaže Brockamp. "Preventivno vas liječnik treba pregledati kako bi utvrdio je li što slomljeno". Ponekad pomaže imobilizirati ruku dok se oteklina ne povuče, dodaje.

>> 6 bizarnih ozljeda modernog doba >>

PREVENCIJA: "Kućni majstori moraju uvijek imati na umu da postoji mogućnost ozljede", kaže Susanne Woelk iz njemačkog udruženja za sigurnost doma (DSH). Bilo bi dobro da u blizini imate prijatelje ili članove obitelji koji bi se odmah mogli odazvati vašem pozivu u pomoć ako bude potrebno ili barem imajte napunjeni mobitel pri ruci i kutiju za prvu pomoć.

26.07.2021. 15:01:00
http://metro-portal.hr/najcesce-kucne-ozljede/133346/