Metro-portal.hr

objavljeno 26.10.2013. 10:41:00
PRIRODA DAJE

Najbolji začini za jačanje imuniteta

Dolaze nam kasna jesen i zima, vrijeme kad naš imunitet mora biti dobro osnažena kako bi nas zaštitio od bolesti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (DeviantArt)

Zimski dani pravi su izazov za naš imunitet, pa je potrebno na vrijeme napraviti sve što možemo kako bismo ga osnažili i omogućili mu da nas brani od bakterija i virusa koji će početi harati.

Jedan od najsnažnijih začina koji osnažuje imunitet, a ujedno i liječi razne bolesti je cimet. U kombinaciji s medom jača bijela krvna zrnca koja će se učinkovitije boriti protiv bolesti.

Đumbir se u tradicionalnoj azijskoj medicini koristi kao lijek za mučninu, probavne smetnje i liječenje simptoma gripe i prehlade. Svježi đumbir se kuha kao čaj, dok se prah posipa preko gotovo svake omiljene hrane.

Komorač ima male i snažne sjemenke prepune kalija, kalcija, magnezija, željeza i drugih minerala, uz obilje antioksidansa koji imaju snažna protuupalna svojstva. Imaju vrlo snažan okus pa se ne preporučuje upotreba većih količina, a sjajno se mogu kombinirati s povrćem, ribom ili sirom.

>> Namirnice koje griju tijelo u hladnim zimskim danima <<

Kurkuma je zlatno žuti začin koji je sastavni dio indijske kuhinje i glavni sastojak curryja. Uspješno rješava razne infekcije, jer je kurkumin izrazito snažan antioksidans s moćnim protuupalnim svojstvima. Riba, riža i piletina bit će vrlo ukusni s dodatkom kurkume, a vaše tijelo puno snage.

Zvjezdasti anis ima poseban, egzotičan okus i sjajne antivirusne karakteristike, pa ga možete dodavati svim jelima od riže i u čajeve. 

26.10.2013. 10:41:00
http://metro-portal.hr/najbolji-zacini-za-jacanje-imuniteta/81270/