Metro-portal.hr

objavljeno 15.11.2021. 09:01:00
ZAPAMTITE!

Najbolji vitamini za kožu

Neki vitamini služe za regeneraciju stare kože, rješavanje bora, rješavanje akni, suhe kože ili masne kože te za generalno zdravlje kože

Kako će vam koža biti bolja
Kako će vam koža biti bolja (Arhiva)

Vitamini generalno potrebni našem organizmu za rast i razvoj stanica, mogu biti dobar saveznik u zdravlju kože.

Neki vitamini služe za regeneraciju stare kože, rješavanje bora, rješavanje akni, suhe kože ili masne kože te za generalno zdravlje kože.

Vitamin A - vitamin A za kožu može se uzimati u različitim oblicima. Tako su retinoli i slični kemijski spojevi zapravo izvedeni oblici vitamina A. Ovaj vitamin za kožu služi za poboljšavanje teksture kože, regeneriranje suhe i beživotne kože, pomaže protiv akni te usporava znakove starenja. Pokazalo se kako retinol ima utjecaj na pojačano djelovanje kolagena, a koji također služi za smanjivanje znakova starenja kože. Ovaj vitamin djeluje na očuvanje staničnih membrana i zdravlje kože i sluznice. Prilikom uzimanja vitamina A i/ili retinola, treba biti oprezan pri boravku na suncu jer isti pojačavaju osjetljivost kože na sunce. Iz tog razloga se preporučuje dodatno nanošenje kreme za sunčanje.

>> Vitamini koji pomlađuju >>

Vitamin C - ovaj vitamin za kožu poznat je po svojim antioksidativnim svojstvima što znači da čisti organizam od toksina, pa tako i pomaže zdravlju kože. Ova svojstva posebno su povoljna kod zaustavljanja znakova starenja i nastanka bora. Neka istraživanja pokazuju kako vitamin C može pomoći i kod oštećenja na koži nastalih zbog štetnog djelovanja sunca. Ovaj vitamin za kožu može pomoći tako da poboljšava elastičnost, ali i potiče stvaranje kolagena.

>> Prepoznajte koji vam vitamini nedostaju >>

Vitamin D - među dobrim vitaminima za kožu se svakako mora naći i vitamin D koji potiče stvaranje stanica kože, razvoj novih stanica kože te za regeneraciju stanica. Dokaz za to su i istraživanja koja pokazuju da djelovanje vitamina D i vitamina E može pomoći u liječenju upalnih kožnih bolesti poput atopičnog dermatitisa. Da bi se vitamin D sintetizirao u našem organizmu potrebna mu je sunčeva svjetlost i bez nje će vrlo teško doprijeti u sve stanice u kojima je potreban. Zaslužan je i za reguliranje hormona te zdravlje kostiju.

>> 5 savjeta za sprječavanje nastanka strija >>

Vitamin E - kao i vitamin C, ovaj vitamin je dobar antioksidans te služi za oslobađanje slobodnih radikala. Dobar je sastojak za usporavanje znakova starenja na koži te regeneraciju oštećene kože i ožiljaka. Ovaj vitamin za kožu čest je sastojak krema za sunčanje jer ima dobra svojstva za obranu kože od UV zračenja.

15.11.2021. 09:01:00
http://metro-portal.hr/najbolji-vitamini-za-kozu/135128/