Metro-portal.hr

objavljeno 01.04.2013. 01:02:00
COOL PODVALE

Najbolje šale za 1. april

Postoji stablo na kojem rastu špageti, Burger King je napravio hamburger za ljevake i druge podvale

Šala
Šala (Free Digital Photos)

U povodu 1. travnja donosimo nekoliko dobrih podvala iz prošlosti. Zeznite prijatelje, a inspiraciju potražite u forama koje su zbunile milijune.

Rat svjetova
Odlična, iako nenamjerna šala iz 1938. dokazuje da je vrlo lako zbuniti masu koja radio ne sluša pozorno. Orson Welles je radio-dramom H. G. Wellsa "Rat svjetova" izazvao masovnu paniku u SAD-u jer su slušatelji povjerovali da su svijet doista napali vanzemaljci. Amerikanci se nisu smirili niti nakon niza upozorenja da se radi isključivo o fikciji i radio-drami. Pretpostavlja se da je oko 1,7 milijuna ljudi priču shvatilo zdravo za gotovo.

Špageti s drveta
BBC je 1. travnja 1957. u emisiji Panorama prikazao reportažu o obitelji iz Ticina (Švicarska) koja uzgaja stabla na kojima rastu špageti. U središtu reportaže bila je žena koja bere špagete s drveta. Gledatelji su BBC nakon emisije zasuli pismima i telefonskim pozivima. Željeli su znati gdje mogu nabaviti špageti-stablo.

Hamburger za ljevake
Burger King je 1998. u novinama USA Today objavio oglas za "Left-Handed Whopper", hamburger koji je posebno napravljen na ljevake (sastojci iz hamburgera prilikom konzumacije kapaju na stranu koja pogoduje ljevacima). Nakon što su ljevaci pohrlili u restorane, Burger King je priznao da se samo šalio te da je u međuvremenu zaprimio na tisuće narudžbi za hamburger koji odgovara dešnjacima.

Čudovište Nessie
Ginekolog iz Londona snimio je 1934. glavu, vrat i leđa čudovišta iz Loch Nessa, što se dugo smatralo kao dokaz da Nessie doista postoji. Skupina znanstvenika otkrila je 60 godina kasnije da se radilo o podvali - analize su pokazale da je navodno čudovište zapravo konstrukcija od drva i plastike te da je vrlo malo (0.61 - 0.91 m).

>>Kako je nastao 1. april?

Postoje razne teorije o nastanku tradicije zbijanja šala za 1. april. Navodno su prvotravanjske šale prakticirali stari Rimljani i Kelti. No, prema drugim podacima, običaj je nastao u Francuskoj 1500-ih godina kada su Francuzi prihvatili Gregorijanski kalendar. Nova godina tada je pomaknuta s 1. travnja na 1. siječnja. Francuzi su navodno organizirali lažne proslave nove godine i tako zezali sunarodnjake koji se nisu mogli priviknuti na novi kalendar.

Piše: Anthony Johnston; MWN
01.04.2013. 01:02:00
http://metro-portal.hr/najbolje-sale-za-1-april/57188/