Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2011. 20:30:00
MONEY, MONEY

Najbolje čuvane tajne poduzeća

Stvarno bogatstvo Vatikana tajno je poput recepta za Coca Colu ili datuma objave novog iPhonea

Top Secret
Top Secret (Free Digital Photos)

Od originalnog recepta za Coca Colu do algoritma na kojem se bazira tražilica Google - konkurenti bi bili sretni kada bi mogli doći do dobro čuvanih tajni vodećih kompanija.

Coca Cola
U radijskoj emisiji "Taj američki život" objavljeno je u veljači ove godine da je otkriven tajni recept za Coca Colu, no najveći proizvođač bezalkoholnih pića na svijetu sve je brzo demantirao.

"Postoji samo jedna 'Prava stvar'", izjavio je glasnogovornik Coca Cole Kerry Tressler, a originalna Cola sadrži jedan ključan sastojak koji se strogo čuva od javnosti i konkurencije.

>>Coca-Cola: Činjenice i mitovi>>

Google
Tržišna vrijednost Googlea kreće se oko 45 milijardi dolara, a dobar dio uspjeha temelji se upravo na tražilici i tajnom algoritmu koji nam omogućuje da na internetu u djeliću sekunde pronađemo informacije koje tražimo.

Apple
Apple ne skriva samo dizajn svojih proizvoda nego i datum objavljivanja istih zbog čega se o novom iPhoneu i iPadu neprestano bruji u medijima. Pojavljuju se "ekskluzivne" snimke smartphonea nove generacije i informacije o karakteristikama proizvoda iz "povjerljivih izvora".

>>Knjiga dana - Carmine Gallo: Steve Jobs - Tajne njegovih inovacija>>

Swarovski
Kako se proizvode kristali marke Swarovski? Osnivač Daniel Swarovski razvio je i patentirao posebnu industrijsku metodu za preradu kristala s kojom su upoznati samo odabrani djelatnici austrijskog poduzeća.

Bogatstvo Vatikana
I Vatikan je poduzeće. Iza zidina se krije bogatstvo koje zasigurno premašuje ukupni imetak formalno najbogatijih ljudi na svijetu. U vlasništvu službenog Vatikana navodno je i pola Rima, a o umjetninama i starim spisima da ne govorimo. Postoje opravdane sumnje da je Vatikanska banka prepuna novca dvojbenog podrijetla.

>>Knjiga dana - Bernard Lecomte: Tajne Vatikana>>

13.05.2011. 20:30:00
http://metro-portal.hr/najbolje-cuvane-tajne-poduzeca/58820/