Metro-portal.hr

objavljeno 14.08.2010. 15:05:00
PRORAČUN

Milanović: Rebalans je trebalo napraviti davno ranije

Rebalans na izvanrednoj sjednici Sabora krajem osmog mjeseca je populistička manifestacija, tvrdi Milanović

Zoran Milanović
Zoran Milanović (Bruno Konjević/ CROPIX)

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović izjavio je danas kako je rebalans državnog proračuna o konsolidaciji javnih financija na izvanrednoj sjednici Sabora krajem osmog mjeseca jedna populistička manifestacija kako bi se pokazalo da se nešto radi, jer, smatra Milanović, rebalans je trebalo napraviti i osmisliti davno ranije, u sedmom mjesecu.

"Govori se da će biti rebalansa, da će biti izvanredna sjednica Hrvatskog sabora (25., 26. kolovoza), to će biti jedan trošak od stotinjak ili dvjesto tisuća kuna što hrvatska država može izdržati - ali taj rebalans je trebalo napraviti i osmisliti davno ranije - ili u sedmom mjesecu, a ako već nije u sedmom mjesecu onda se moglo čekati i do 15. rujna. Smatramo da je rebalans na izvanrednoj sjednici Sabora krajem osmog mjeseca ustvari jedna populistička manifestacija da bi se pokazalo da se nešto radi", istaknuo je Milanović.

Dodao je da je u vremenu najveće krize Vlada donijela proračun, u prosincu 2009., baziran na tko zna kakvim makroekonomskim predviđanjima, očito nerealnim i tada u prosincu 2009. nije imala nikakav program gospodarskog oporavka. Tri i pol mjeseca kasnije, Vlada dolazi sa programom gospodarskog oporavka u kojem je cijeli niz mjera - prihvatljivih, zakašnjelih, mjera na koje smo pozivali u SDP-u mjesecima, čak i godinu i pol dana ranije, kazao je Milanović.

"Želimo ukazati na tu temeljnu, političku nelogičnost. Dakle, ako donosite jedan važan program, praktički usred godine, a niste mu ni na koji način prilagodili proračun koji ste donijeli nekoliko mjeseci ranije, onda nas to navodi samo na jedan zaključak - da je riječ o jednoj kozmetičkoj mjeri", rekao je Milanović.

"I sada već debelo u drugoj polovici godine vidimo da je u ovom trenutku proračunski manjak preko osam i pol milijardi kuna. Dakle, praktički, mi smo već u ovom trenutku dosegli ukupan planirani proračunski deficit za 2010. godinu. To je nekome tko je odgovoran, a ova vlada na žalost to nije, treba odavno biti signal za uzbunu", ocijenio je Milanović.

Podsjetio je kako Vlada sada okuplja koalicijske partnere da bi se s njima konzultirala o sazivanju izvanredne sjednice Sabora.

Duboka ekonomska kriza

U vezi s tim upitao je koliko će i hoće li se uopće smanjivati rashodnu stranu proračuna te hoće li se proračun prilagoditi uvjetima duboke ekonomske krize u kojoj se Hrvatska nalazi. Dodao je kako je činjenica da je Hrvatska jedna od nekoliko europskih zemalja u ovom trenutku koja ima gospodarski pad, te da su svi drugi već krenuli, zaključivši da to ne može biti slučajnost i da iza toga u pravilu stoji nekakva politika, nekakve aktivne mjere.

Milanović je naglasio kako ovaj rebalans mora prihvatiti činjenicu da su prihodi jako podbacili, da gospodarska aktivnost pada te da će proračun - ako se nastave ovi negativni trendovi, samo ako ostanu ovakvi isti - proračunski deficit debelo premašiti onaj deficit koji je planiran za 2010., a to je bilo devet milijardi kuna, da će se penjati prema skoro dvadeset milijardi kuna, da to od nekuda treba financirati, i da već sada treba jasnu poruku poslati šta sljedeće godine, koja su to sredstva koja Hrvatska sljedeće godine može prikupiti, koji su to rashodi koje si Hrvatska više ne može priuštiti sljedeće godine.

>>Rebalans mora biti takav da na dobitku budu građani

Ekonomski strateg SDP-a Branko Grčić potom je održao prezentaciju pod nazivom "Ususret rebalansu proračuna: Kako stabilizirati javne financije!", za koju je Milanović rekao da govori što je u ovom trenutku nužnost (u ovoj drugoj polovici 2010.), što se tu eventualno može napraviti u ovom trenutku, bez obzira što Vlada kasni mjesecima i kako bi trebalo razmišljati i što činiti u 2011., 2012., i 2013. godini kako bi hrvatske državne financije bile stavljene pod kontrolu i kako ne bi gušile Hrvatsku.(hina/metro-portal)

14.08.2010. 15:05:00
http://metro-portal.hr/milanovic-rebalans-je-trebalo-napraviti-davno-ranije/46132/