Metro-portal.hr

objavljeno 20.06.2010. 09:45:00
62 DANA

Meksički zaljev se priprema za još nafte

Naftna mrlja je stigla do plaža floridske turističke destinacije Panama City i šteti turizmu od kojeg se godišnje inače zaradi 60 milijardi dolara

naftna mrlja BP Meksički zaljev
naftna mrlja BP Meksički zaljev (Getty Images)

Naftna mrlja u Meksičkom zaljevu i dalje stvara velike problema. Tako je nafta u nedjelju stigla do plaža Panama Cityja, popularne turističke destinacije na Floridi, prenosi Reuters.

Plaže su ipak ostale čiste jer su ekipe vrijedno uklonile mrlje katrana s obale, a većina ih je nestala s plimom. Ipak, najveće curenje nafte u američkoj povijesti i dalje šteti prirodi i ekonomiji - iako vlasti tvrde da su plaže čiste, prizor koji nude ozbiljno šteti turizmu od kojeg se godišnje zaradi 60 milijardi dolara.

>> Što je naftna mrlja učinila Meksičkom zaljevu - GALERIJA FOTOGRAFIJA

Kako bi štetu sveo na minimum, BP dnevno skuplja najviše 24.000 barela nafte, ali to je samo dio od 35 do 60 tisuća, koliko dnevno iscuri u more.

Kao da to nije dovoljno, problemi dolaze i sa sezonom uragana. U subotu je BP morao zatvoriti jedan od dva sustava za obuzdavanje nafte jer se moralo pričekati da prođe oluja. Dugoročno rješenje ove naftne kompanije je napraviti bušotinu koja će otpustiti pritisak na pukotinu, ali to će biti gotovo tek u kolovozu, a već su prošla 62 dana od eksplozije na platformi Deepwater Horizon.

>> Problem naftne mrlje riješit će se bacanjem atomske bombe? - VIDEO

Do sada su močvare i ribarska industrija u Louisiani pretrpjele najveću štetu zbog ove katastrofe, a ribari kažu da je situacija gora čak i od posljedica uragana Katrina koji ih je pogodio 2005. godine.

>> Potonula naftna platforma u Meksičkom zaljevu

20.06.2010. 09:45:00
http://metro-portal.hr/meksicki-zaljev-se-priprema-za-jos-nafte/42985/