Metro-portal.hr

objavljeno 30.08.2010. 12:01:00
HODANJE LJUJANJEM

Masai cipele - zaobljeni đon za pravilno hodanje

Funkcionalne cipele ne pružaju stabilnost za vrijeme hodanja pa traže pravilnije držanje od običnih cipela

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Cipele s debelim zaobljenim đonom koje estetski nisu nimalo privlačne, navodno su odlične za kralježnicu i zdravo držanje. U njima treba nanovo naučiti hodati, ali jednom kad je tehnika savladana cipele nam daju osjećaj kao da hodamo bosi, tvrdi poduzeće MBT (Masai Barefoot Technology) koje je masai cipele izbacilo na svjetsko tržište.  

Kako zapravo visoke potpetice oštećuju naše tijelo

Kako traže drugačiji način hodanja, cipele omogućuju ravnopravnu raspodjelu opterećenja na stopalo, a time olakšavaju posao zglobovima i leđima. Smatraju se i anti-obućom jer cipela sama po sebi ne daje potrebnu stabilnost, već nositelja prisiljava na svjesnije i pravilnije hodanje te tako ponovno aktivira pojedine mišiće dok druge rasterećuje.

Masai cipele su sve više popularne, iako na tržištu postoje oko 15 godina. Najveći nedostatak im je visoka cijena i izgled pa se u posljednje vrijeme ulažu dodatni napori u dizajn, iako debeli đon nije lako sakriti.

Yoga poza tjedna: preusmjeravanje energije

Ortopedi novim vlasnicima funkcionalnih cipela savjetuju da se postupno privikavaju na njih, hodanjem po 20 minuta dnevno. Upozoravaju da se čuda ne smiju očekivati (u reklamama se, na primjer, spominje mršavljenje), ali da masai cipele u pravilu imaju pozitivan učinak na zdravlje. Međutim, cipele zbog nestabilnosti nisu za osobe koje teško hodaju ili su ozlijeđene te za starije osobe.

30.08.2010. 12:01:00
http://metro-portal.hr/masai-cipele-zaobljeni-djon-za-pravilno-hodanje/47003/