Metro-portal.hr

objavljeno 01.06.2011. 13:23:16
SPORA ALI DOSTIŽNA?

Majke ubijenih na Tiananmenu traže pravdu, a ne novac

Kineska vlada spremna ponuditi novčanu kompenzaciju obiteljima ubijenih, ali to neće biti dovoljno

Kineska je vlada ovih dana ponudila novčanu odštetu obiteljima prosvjednika ubijenih na trgu Tiananmen u Pekingu.

Pro-demokratski prosvjedi održani 1989. na trgu Tiananmen bili su pokušaj buđenja kineske demokratske svijesti i civilnog društva a završili su u krvi, kad su vojnici kineske vojske potpomognuti tenkovima ušli među prosvjednike i otvorili vatru.

127 žena okupljenih u grupu „Majke Tiananmena" objavile su da su ih nedavno posjetili službenici kineske vlade i ponudili im novčanu kompenzaciju.

„Nisu govorili o tome da se napokon objavi prava istina o događaju, provedu sudske istrage ili da barem netko ponudi objašnjenje zašto se to dogodilo.. Umjesto toga, pričali su samo o tome koliko bi trebalo platiti.."

Kineska vlada nikada nije objavila službeni broj poginulih u prosvjedima, ali neslužbene procjene različitih nevladinih udruga govore o nekoliko stotina do čak nekoliko tisuća ljudi koji su na Tiananmenu izgubili svoje živote.

Yang Dongquan, predsjednik kineskog državnog arhiva, objasnio je da je tadašnja vlada zaključala dokumente o pokolju na 30 godina i da još nije došlo vrijeme da se objave u javnosti. Nažalost, kineske vlasti mogu i nakon tog perioda odbiti objaviti dokumente ako zaključe da je to u najboljem interesu države.

„Majke Tiananmena" su do sada prikupile podatke o 203 ubijene osobe, ali su svjesne da još mnoge žrtve kao i njihove obitelji nisu identificirane.

>>Obitelji žrtava sa Tiananmena ponovo traže pravdu>>

Godišnjica prosvjeda 4. lipnja pada u vrijeme još uvijek burne situacije u mnogim arapskim zemljama i to čini kinesku vladajuću Komunističku partiju poprilično nervoznom.

Iako su kineske vlasti sve arapske prosvjede okarakterizirale samo kao „previranja", postoji realna bojazan da bi se prosvjedi sa Bliskog istoka lako mogli proširiti na Kinu i da bi se opet mogla stvoriti kritična masa nezadovoljnika kao što je to bio slučaj 1989.

01.06.2011. 13:23:16
http://metro-portal.hr/majke-ubijenih-na-tiananmenu-traze-pravdu-a-ne-novac/59568/