Metro-portal.hr

objavljeno 16.07.2010. 18:20:00
ZELENA ENERGIJA

Leteće električne centrale - struja će dolaziti iz zraka

POGLEDAJTE VIDEO - Na dobivanju energije iz atmosfere radi se već 30 godina, prvi uređaji na tržištu se očekuju 2012.

Energija vjetra
Energija vjetra (Skywindpower)

Ako možemo vjerovati izračunima Wubbo Ockelsa, nizozemskog fizičara i bivšeg astronauta, energiju budućnosti nećemo dobivati iz zemlje nego iz zraka. Direktor sveučilišnog instituta za održivu energiju, naime, namjerava pomoću "zmaja" vjetar na visini od jednog kilometara pretvarati u struju i slati na zemlju.

>>Ekološki gradovi - zelene vizije postaju stvarnost

Ockels sa svojim timom trenutno razvija prototip Laddermilla, odnosno zmajoplana koji pomoću generatora i čvrstih kablova hvata energiju. U prvim testiranjima zmajoplani su prikupili dva kilovata struje što bio bilo dovoljno za kratku upotrebu jednog kućanskog aparata, ali Ockels najavljuje da će se u budućnosti znatno povećati učinkovitost zmajoplana.

"Letećim električnim centralama mogli bismo opskrbljivati kućanstva, ali i čitave gradove. Jedan zmajoplan pokrivat će veličinu nogometnog igrališta, a planiramo postaviti 50 u nizu. Vjerujemo da možemo postići troznamenkasti iznos megavata", tvrdi Ockels.

>>Dvije milijarde eura vrijedan vjetropark gradi se kod Liverpoola

Ideja nizozemskog fizičara nije nova. Već 30 godina postoje nacrti za slične leteće centrale australskog stručnjaka Bryana Robertsa koji je osmislio uređaj "između zmaja i helikoptera" i dokazao da dobivanje struje "odozgo prema dolje" nije nemoguće. S partnerima je pokrenuo poduzeće Sky Windpower u sklopu kojeg je nastavio razvijati tehnologiju. "Cilj nam je do 2012. u zrak poslati prototip za proizvodnju 100 kilovata struje", kaže Len Shepard današnji direktor Sky Windpowera.

Na sličnom principu funkcionira i MARS (Magenn Air Rotor System) kanadskog poduzeća Magenn Power koji leti pomoću helija te bi uskoro mogao strujom opskrbljivati dijelove Kine, Afrike i Indije koji još uvijek nemaju električnu energiju. Iako trenutno može proizvesti tek 100 kilovata struje, MARS bi mogao biti vrlo koristan za bolnice u siromašnim kraljevim svijeta.


"Ideja o dobivanju energije iz visokih slojeva atmosfere je dobra", tvrdi fizičar Peter Engel sa Sveučilišta Darmstadt za portal Welt i dodaje: "U viši slojevima atmosfere pušu jači i 'pouzdaniji' vjetrovi. Pored toga, uređaji ne zagađuju okoliš a sa Zemlje su gotovo neprimjetni."

Kako prijenos energije ne bi bio bežičan, leteće električne centrale donose i nekoliko problema među kojima se spominju oluje i grmljavina te zone zabrane letenja za zrakoplove.

>>Divovski kabel opskrbljivat će zemlje obnovljivom energijom

16.07.2010. 18:20:00
http://metro-portal.hr/letece-elektricne-centrale-struja-ce-dolaziti-iz-zraka/44619/