Metro-portal.hr

objavljeno 14.10.2014. 18:01:00
AAAH

Kućne biljke koje pročišćavaju zrak

Stanovi su nam prepuni toksina, ma koliko mi čistili, jer se nalaze u materijalima od kojih su napravljeni zidovi i namještaj, ali zato je tu priroda ...

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)

Kućne biljke ključne su za kvalitetu zraka u stanu, tvrde stručnjaci, jer prirodnim putem pročišćavaju zrak od raznih zagađivača i toksina. Kako dolaze hladniji dani kad ćemo rjeđe otvarati prozore, evo prijedloga koje bi biljke trebali nabaviti da vam zrak uvijek bude čist i svjež.

Bambusova palma tjera kukce i pročišćava zrak, uklanjajući iz njega štetne sastojke poput benzena, formaldehida, kloroforma, ksilena i ugljičnog monoksida.

>> Sobne biljke koje čiste zrak >>

Bršljan je puzavica koja se lako prilagođava uvjetima u kući, ne treba joj puno svjetlosti i osim što čisti zrak od zagađivača, uklanja i alergene poput životinjskog izmeta i plijesan. Iz zraka uklanja benzen, formaldehide, trikloretilen i ugljični monoksid.

Fikus, zimzelena biljka podrijetlom iz Indije sjajno uklanja formaldehide, a jedan od najboljih cvjetova za čišćenje zraka je - krizantema. Iako nije klasična kućna biljka, može potrajati i do mjesec i pol dana, pa je lako zamijenite novom. Krizanteme čiste amonijak, benzen, formaldehide i ksilen iz zraka.

>> Pročistite zrak kućnim biljkama >>

Znači, prije zime, trkom u vrtni centar po biljke za svjež zrak.

14.10.2014. 18:01:00
http://metro-portal.hr/kucne-biljke-koje-prociscavaju-zrak/87806/