Metro-portal.hr

objavljeno 31.07.2010. 13:50:00
VILA PARK

Kosor i Pahor u Bohinju razgovaraju o Ljubljanskoj banci

U Hrvatskoj se pitanje duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama vidi kao privatno-pravni odnos slovenske banke i njezinih klijenata u Hrvatskoj

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Bruno Konjević/CROPIX)

Hrvatski i slovenski premijeri Jadranka Kosor i Borut Pahor počeli su u subotu u Bohinju sastanak na kojem će pokušati potaknuti rješavanje dugogodišnjeg prijepora oko Ljubljanske banke.

Očekuje se da će sastanak, koji je u 11.40 sati počeo u vili "Park", potrajati do ranih popodnevnih sati za kada je najavljena zajednička izjava za novinare dvoje premijera. Po očekivanjima, sastanak u Bohinju mogao bi ponuditi rješenja prijepora koji, uz granično pitanje, dugo opterećuje odnose Hrvatske i Slovenije. Kosor i Pahor bili su optimistični uoči novog susreta, do kojeg dolazi godinu dana nakon njihova prvog službenog sastanka u Trakošćanu, kada su dogovorili deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora s EU-om i otvorili put rješavanju graničnog spora.

Različite interpretacije problema

Slovenska vlada je višekratno naglašavala da bi se problem duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama trebao rješavati kao sukcesijsko multilateralno pitanje među državama sljednicama bivše SFRJ i predlaže da se o tome održi "drugi krug" pregovora u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu. U Hrvatskoj se pitanje duga Ljubljanske banke hrvatskim štedišama, pitanje koje nije riješeno od raspada bivše Jugoslavije, vidi kao privatno-pravni odnos slovenske banke i njezinih klijenata u Hrvatskoj.

Po guverneru Hrvatske narodne banke Željku Rohatinskom, ukupna štednja hrvatskih građana u Ljubljanskoj banci 1991. godine iznosila je 420 milijuna eura, od čega je Hrvatska u svoj javni dug kasnije preuzela 260 milijuna eura, dok dio od 130.000 štediša i dalje od Ljubljanske banke izravno potražuje 160 milijuna eura. Svi iznosi predstavljaju glavnicu bez kamata. S druge strane, Ljubljanska banka ima 157 milijuna eura nenaplaćenih potraživanja od hrvatskih poduzeća koje je kreditirala dok je djelovala u Hrvatskoj, a tom iznosu pripisuje i visoke kamate. (hina/metro-portal)

31.07.2010. 13:50:00
http://metro-portal.hr/kosor-i-pahor-u-bohinju-razgovaraju-o-ljubljanskoj-banci/45445/