Metro-portal.hr

objavljeno 13.06.2011. 14:17:00
NAJPOPULARNIJA DROGA

Kofein - može li vas zaista ubiti

Jeste li znali da žene kofein razgrađuju 25 posto brže od muškaraca?

Kava
Kava (FreeDigitalPhotos)

Da, kofein vas može ubiti, ali to ne znači da trebate prestati piti kavu. Prema stručnim proračunima, trebali biste popiti između 80 i 100 šalica kave u brzom slijedu, što je otprilike količina od 23 litre ili 10 do 13 grama čistog kofeina. Međutim, u ovom slučaju bi vas prije ubila voda nego kofein jer bi rastopila sve elementarne nutrijente u vašem tijelu.

Kava vas neće naglo i naprasno poslati u grob. Potrebno je, dakle, mnogo litara kave da bi vas ubila, ali dovoljne su znatno manje količine da dođe do određenih poremećaja u tijelu. Dugoročni učinci kave su i dan danas poprilično nejasno definirani.

Početkom prošle godine mediji u Velikoj Britaniji su pisali o ženi koja je popila sedam produljenih espressa u četiri sata. Napijanje kavom kod žene je uzrokovalo pomanjkanje daha, ubrzano disanje, pretjerano brz rad srca i na kraju dovelo do boravka u prostorijama hitne pomoći. Žena se oporavila u roku od jednog dana,  a liječnici su objasnili da je unijela tri puta veću količinu kofeina od maksimalno dnevno preporučene (oko 300 miligrama ili dvije do tri šalice na dan).

Da je umjesto žene bio muškarac, situacija bi bila još opasnija jer, vjerovali ili ne, žene razgrađuju kofein 25 posto brže nego muškarci. No kako točno najpopularnija svjetska droga može ubiti?

Baš kao i bilo koji drugi stimulans, kofein podiže krvni tlak, ubrzava rad srca i privremeno sužava krvne žile. U pretjeranim količinama može potaknuti srčani i moždani udar te određene kardiovaskularne probleme koji mogu dovesti do smrti. Određeni dio stručnjaka još uvijek vjeruje da svakodnevni unos kofeina u organizam može pogodovati koronarno-srčanim problemima, ali zaključci su još uvijek površni. Međutim, barem o kavi postoji bezbroj članaka i izvora informacija: na vama je da se informirate i zaključak donesete sami. Više o kavi možete pročitati i u našim tekstovima:

>> Zašto je kava paradoksalno piće

>> Kava i čaj smanjuju rizik od dijabetesa

>> Kava ne uzrokuje aritmiju srca

>> Kava nije lijek za mamurluk

>> Kava - kad je trebate prestati piti

13.06.2011. 14:17:00
http://metro-portal.hr/kofein-moze-li-vas-zaista-ubiti/60080/