Metro-portal.hr

objavljeno 16.08.2010. 09:50:18
ZEMLJE PRIJATELJI

Južna Koreja i SAD počeli zajedničke vojne vježbe

Vježbe južnokorejske i američke vojske održavaju se od 1975. a ove godine cilj im je poslati poruku Sjevernoj Koreji

sad koreja vojne vježbe
sad koreja vojne vježbe (Getty Images)

Južna Koreja i SAD započeli su u ponedjeljak najavljene zajedničke vojne vježbe unatoč prijetnjama Sjeverne Koreje. Oko 56.000 južnokorejskih i 30.000 američkih vojnika sudjeluje u vojnim vježbama koje se tradicionalno održavaju svake godine od 1975., izvijestila je južnokorejska agencija Yonhap News.

Sjevernokorejski dužnosnici u nedjelju su zaprijetili oštrom reakcijom na vojne vježbe. Njihova središnja novinska agencija objavila je priopćenje zapovjednika glavnog stožera koji je izvijestio da će njihova vojska i narod oštro reagirati.

Američka i južnokorejska vojska priopćila je da se vježbe, među ostalim, temelje na brojnim kompjutorskim simulacijama te da u njima sudjeluje vrlo mali broj vojnika.

I Kina je imala primjedbe na vježbe što su ih početkom mjeseca vojske dviju zemalja provele na Žutome moru, zapadno od Korejskog poluotoka.

Svrha pomorskih vježbi SAD-a i Južne Koreje je uputiti snažnu poruku Sjevernoj Koreji, kako su izvijestili američki dužnosnici, nakon torpediranja južnokorejskog ratnog broda u ožujku, za što Seul odgovornim smatra sjevernokorejsko vodstvo. (hina/metro-portal)

16.08.2010. 09:50:18
http://metro-portal.hr/juzna-koreja-i-sad-poceli-zajednicke-vojne-vjezbe/46214/