Metro-portal.hr

objavljeno 18.07.2010. 12:11:00
RAD NA BILATERALI

Josipović u prvom službenom posjetu Srbiji

Hrvatski i srbijanski predsjesnici će, nakon protokolarnih obaveza, uživati u šetnji poznatom Knez Mihajlovom ulicom u Beogradu i ispijati koktele na Kalemegdanu

josipović ivo boris tadić
josipović ivo boris tadić (Tea Cimaš/CROPIX)

Predsjednik Republike Ivo Josipović doputovao je u nedjelju prijepodne u Beograd i time započeo svoj prvi službeni posjet Srbiji, u sklopu kojeg će razgovarati s najvišim srbijanskim dužnosnicima, predstavnicima hrvatske zajednice u Srbiji i tamošnjih nevladinih organizacija te članovima povratničkih obitelji.

Nakon svečanog državnog dočeka, Josipović će u palači "Srbija", zgradi negdašnje jugoslavenske vlade (SIV), a danas sjedištu srbijanskog predsjednika, početi razgovore sa svojim domaćinom i kolegom Borisom Tadićem. Po protokolu, nakon otprilike 45 minuta trebala bi im se pridružiti i državna izaslanstva, nakon čega je predviđeno obraćanje dvojice predsjednika novinarima na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji. U popodnevnim satima hrvatsko izaslanstvo uputit će se u Suboticu, gdje će u društvu srbijanskog predsjednika Tadića, nazočiti svečanoj akademiji u povodu 20. obljetnice rada Demokratske stranke Hrvata Vojvodine.

>> Tadić i Josipović potvrđuju pozitivne trendove

Navečer je predviđen povratak u Beograd, gdje će u ponedjeljak prijepodne predsjednik Josipović razgovarati s predstavnicima nevladinih organizacija u Srbiji. Oko podneva će uslijediti sastanak sa srbijanskim premijerom Mirkom Cvetkovićem dok je za ponedjeljak popodne najavljen susret Josipovića i Tadića s obiteljima hrvatskih državljana koji su svojedobno iz Hrvatske izbjegli u Srbiju, a sada su u procesu povratka u nekadašnje domove. Predvečer je planirana šetnja dvojice predsjednika Knez Mihailovom ulicom u središtu Beograda, te svečani koktel na Kalemegdanu, gdje će nazočiti susretu umjetnika dviju zemalja.

>> Susret Tadića i Josipovića udarna vijest u Srbiji

Predsjednik Josipović ocijenio je u subotu u razgovoru za srbijansku novinsku agenciju Tanjug da će njegov prvi službeni posjet Srbiji biti veliki korak u unapređenju bilateralnih odnosa Hrvatske i Srbije. Vidljiv pomak u odnosima Josipović očekuje na polju povratka izbjeglica, pronalaženja nestalih osoba, povratka kulturnih dobara, režima prelaska granice, borbe protiv organiziranog kriminala, odnosno u suradnji policija i tužiteljstava. Hrvatski predsjednik, međutim, ne očekuje da će za predstojećeg posjeta biti napravljeni bitni pomaci u rješavanju graničnih sporova, kao ni u pitanjima tužba za genocid koje su Hrvatska i Srbija podnijele jedna protiv druge Međunarodnom sudu pravde.

NOVO! Hrvatski i srbijanski predsjednici Ivo Josipović i Boris Tadić u nedjelju su u Beogradu naglasili da su mir i stabilnost u regiji zajednički cilj dviju zemalja i ocijenili da u međusobnim odnosima postoji atmosfera pomirenja.

"Povijest Hrvatske i Srbije bila je teška, ali našli smo pravi put ka rješenju problema i dobrim susjedskim odnosima. Hrvatska će podržavati sve svoje susjede, naravno i Srbiju, da i ona što prije postane članica EU-a", rekao je hrvatski predsjednik.

Predsjednici su na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji nakon bilateralnog sastanka istaknuli kako je za budućnost dobrih odnosa Hrvatske i Srbije važno procesuiranje krivaca za ratne zločine, pronalaženje nestalih te povratak izbjeglih, te nastavak politike mira i suradnje.

"Između naših zemalja postoje otvorena pitanja, važno je da se s njima suočavamo i da ih rješavamo", izjavio je predsjednik Josipović, te izrazio uvjerenost da će se za izvjesno vrijeme obje zemlje naći u Europskoj uniji.

Dodao je kako su on i njegov srbijanski kolega jednoglasni u tome da Bosna i Hercegovina mora ostati jedinstvena država te da se tri konstitutivna naroda trebaju dogovoriti u cilju zajedničkog života na tom prostoru. Predsjednik Tadić rekao je da Srbija želi najbolje moguće odnose s Hrvatskom, te ocijenio da mogućnost suradnje postoji u mnogim područjima Čestitajući Hrvatskoj na članstvu u NATO-u, Tadić je dodao kako Srbija iskreno i otvoreno podupire što brži ulazak Hrvatske u EU.

Predsjednik Srbije istaknuo je kako su dvije zemlje imale oscilacija u svojim odnosima, iz kojih su nastali problemi, te da su suglasne da se oni rješavaju kroz suradnju dviju vlada. (hina/metro-portal)

18.07.2010. 12:11:00
http://metro-portal.hr/josipovic-u-prvom-sluzbenom-posjetu-srbiji/44697/