Metro-portal.hr

objavljeno 19.08.2010. 14:17:00
PRIČA O KOORDINATAMA

Je li pametno izvanzemaljcima javiti gdje smo?

Stručnjaci su podijeljeni oko toga trebamo li, u slučaju mogućnosti kontakta s izvanzemaljcima, otkriti svoju lokaciju

Je li pametno vanzemaljcima javljati gdje smo
Je li pametno vanzemaljcima javljati gdje smo (Shutterstock)

Ovih su dana izvanzemaljci aktualna tema, a polemike vezane za njih najvatrenije su na konvenciji SETIcon. Trenutno se vrše rasprave o sljedećem - čak i da možemo dosegnuti neku izvanzemaljsku civilizaciju,  je li opće pametno kontaktirati ih i staviti im do znanja gdje smo? Oni koji prate ovu tematiku sjetit će se riječi poznatog astrofizičara Stephena Hawkinga koji smatra da bi nam izvanzemaljci mogli biti prijetnja, ali stručnjaci su, kao i uvijek, podijeljeni u svojim stajalištima. John Billingham, bivši čelnik SETI-eve komisije s Međunarodne akademije za astronautiku, u jednom je priopćenju naveo kako nitko ne može sa sigurnošću reći da odašiljanje signala u svemir nije rizično. „Osobno, slažem se s Hawkingom, mislim da nije mudro odašiljati signale", dodao je. Međutim, Douglas Vakoch, također iz SETI-a rekao je sljedeće: „ Čak i da jesu skloni mržnji i da su strašna populacija, mogu li nam oni ikako naškoditi obzirom na međuzvjezdane udaljenosti?"

Za one koji to ne znaju, svi dosadašnji napori SETI-a (Search for Extraterrestrial Intelligence, hrv. 'Potraga za izvanzemaljskom inteligencijom') bili su usmjereni na primanje i identificiranje signala iz umjetnih izvora iz svemira. Hawking tvrdi da bilo koja civilizacija s kojom bi čovječanstvo moglo komunicirati vjerojatno ima dulju povijest i da ima napredniju tehnologiju. Slijedom te logike, uvjerava Hawking, izvanzemaljci bi imali sposobnost, a vjerojatno i motiv da istrijebe ljude i pokupe sva bogatstva našega planeta. Sigurnije je da ne odajemo svoj položaj nikome, tvrdi Hawking.

>> Izvanzemaljci su nam pred nosom, no mi ih ne prepoznajemo

Billingham dodaje kako je sigurno osluškivati signale i tražiti dokaze o postojanju života, ali odašiljanje signala s našeg planeta nije ni u kojem slučaju dobra ideja. On sugerira da ne bi bilo loše započeti međunarodne razgovore o tome podržava li svijet djelovanje SETI-a ili METI-a (Messaging to Extraterrestrial Intellignece, hrv. „Slanje poruka izvanzemaljskoj inteligenciji).

Robert Sawyer, kanadski pisac znanstvene fantastike, slaže se treba uzeti u obzir mišljenje globalne javnosti prije nego šačica znanstvenika donese neku „arogantnu odluku" na štetu planeta. „Moramo se zaustaviti i razmisliti je li to mudar potez", rekao je Sawyer. Ali Seth Shostak, viši astronom iz Instituta SETI, smatra kako bi konferencija na tu temu bila neučinkovita i neproduktivna. „Pomisao da ovaj problem možemo riješiti međunarodnim konzultacijama mi se čini kao naivnost prvog reda", rekao je Shostak. On kaže da je taj problem ustvari preuveličan jer Zemlja odašilje signale u svemir već desetljećima. Svaki radijski ili televizijski prijenos u povijesti je odaslao elektromagnetnu radijaciju u svemir - to je učinak kojeg znanstvenici nazivaju „curenjem". 

>> Dokaz o postojanju izvanzemaljaca imat ćemo unutar 25 godina

Iako ti signali sami po sebi nisu dovoljno snažni da bi ciljno stigli do neke izvanzemaljske civilizacije, te napredne civilizacije ipak ne bi imale problema u hvatanju tih signala i otkrivanju naše lokacije, uvjeren je Shostak. „Bilo kakvo društvo oje bi nam moglo predstavljati prijetnju s lakoćom može saznati gdje smo. Zato nema razloga da razbijamo glavu time (što svijet misli o slanju signala u svemir, op. a.)." Na kraju, gdje je uopće logika u tome što bi izvanzemaljci napali Zemlju? Vakoch, na primjer, misli kako bi invazija na naš planet bila prevelik zalogaj po pitanju vremena i energije. Čini se da bi crpljenje naših izvora i bogatstava bilo neisplativo kad se uzme u obzir trošak prikupljanja i transporta na matični planet. Međutim, nitko nije pomislio na mogućnost postojanja nomadskih civilizacija. Bilo bi zanimljivo vidjeti što bi u tom slučaju znanstvenici mislili.

19.08.2010. 14:17:00
http://metro-portal.hr/je-li-pametno-izvanzemaljcima-javiti-gdje-smo/46424/