Metro-portal.hr

objavljeno 31.10.2018. 13:01:00
SAVJETI

Izrezbarite savršenu bundevu za Noć vještica

Halloween je konzumeristička podvala i sve to, no ipak nije zgorega imati bundevu na balkonu ili u prozoru s upaljenom svjećicom tijekom noći...

Kako napraviti sjajnu bundevu za Noć vještica
Kako napraviti sjajnu bundevu za Noć vještica (Arhiva)

Halloween ili Noć vještica ne može proći bez izrezbarene bundeve, to je valjda svima jasno. E sad, ako ste je nabavili (i niste je platili previše), nije nemoguće da će vam u cijelom tom ludilu i nestati inspiracije.

OK, da, Halloween je konzumeristička podvala i sve to, no ipak nije zgorega imati bundevu na balkonu ili u prozoru s upaljenom svjećicom tijekom noći, jer su još stari Kelti vjerovali da na taj način tjeraju zlo od svog doma... pa što ne biste i vi.

Za početak, evo vam par uzoraka koje možete iskoristiti: Savršeno izrezbarite bundevu za Noć vještica 

A sada, bacamo se na savjete:

Kupovina bundeve - krenite na tržnicu ili u obližnju dobro opskrbljenu trgovinu i odaberite onu koja vam se najviše svidi. Bilo bi dobro da je ujednačenog oblika, da nema po sebi neka vidljiva izbočenja i oštećenja. Isto tako, dobro je da je jedna strana malo plosnatija jer ćete tako puno lakše moći rezbariti prema uzorku. 

Odrežite vrh bundeve - prvo napravite malenu rupu otprilike 2 cm u promjeru koji će vam kasnije služiti kao marker za ponovno namještanje kape i služiti za ventilaciju. Po sredini te rupe krenite rezati kapu i kad ju izrežete obrežite vlanka koja vire. Pazite da prerežete dovoljno nisko (otprilike 5 cm od vrha) da biste mogli provući ruku i žlicom izvaditi sjemenke iz utrobe bundeve.

Odaberite uzorak rezbarenja - možete ga direktno iz glave nacrtati na bundevi, a za one malo manje kreativne najbolje je uzorak isprintati na papir - na internetu postoje stotine stranica s šašavim uzorcima.

Uzorci za rezbarenje. Još besplatnih uzorakaI još besplatnih uzoraka

Rezbarite - papir s uzorkom zalijepite selotejpom za bundevu i po šarama (oči, nos...) bockajte debelom iglom papir da biste uzorak preslikali na bundvu. Ovo je dobro napraviti i ako sami nacrtate uzorak. Bolje ga je nacrtati na papiru, nego direktno na bundevi jer ju lako možete zašarati flomasterom koji ćete kasnije teško obrisati s bundeve. Sada skinite papir i po točkicama jako oštrim nožićem izrežite oblike. Bundeva je vrlo debela i morate biti spremni na to da ćete morati s nožićem piliti po bundevi.

Zapalite svijeću - najbolje lučicu koju možete kupiti stvarno u svakoj trgovini i poklopite bundvu.  

Uživajte!

 

31.10.2018. 13:01:00
http://metro-portal.hr/izrezbarite-savrsenu-bundevu-za-noc-vjestica/115156/