Metro-portal.hr

objavljeno 22.10.2013. 16:11:00
SUPERHRANA

Iskoristite sezonu mandarina za zdravlje i ljepotu

Mandarina je sastavom slična naranči, jednako tako ima vrlo malu energetsku vrijednost od 40 kalorija u 100 grama

Sjajan izvor vitamina i minerala
Sjajan izvor vitamina i minerala (Shutterstock)

Mandarina je vjerojatno najbolje voće koje možemo izabrati za hladne jesenske i zimske dane svojim bogatstvom vitamina i minerala. Od prehlade će nas zaštititi čak 30 mg vitamina C na 100 grama, a osim toga ovo supervoće ima vitamina A i B skupine, beta karoten, cink, kalij, kalcij i magnezij.

Kanađani su dokazali da mandarine štite od moždanog i srčanog udara, dijabetesa i debljanja. Za ovo posljednje potrebne su vam domaće, neprskane mandarine jer u kori se nalazi nevjerojatno zdrav pigment nobiletin koji u mandarini dolazi u varijanti koja je deset puta jača nego u drugim agrumima. 

>> Jesenski plodovi za vitku liniju <<

Mandarina je sastavom slična naranči, jednako tako ima vrlo malu energetsku vrijednost od 40 kalorija u 100 grama, a osim toga obiluje vlaknima koja potiču probavu i čine nas duže sitijima. 

Mandarine se mogu dodati u sve voćne salate, služe i kao dekoracija koolača, a koricu je najbolje osušiti i spremiti za zimu, gdje će postati nezaobilazan sastojak kolača, čajeva ili mirisnih kupki.

>> Zašto su mandarine supervoće <<

Obilje vitamina C potaknut će proizvodnju kolagena koji će ublažiti bore nastale tijekom ljetne izloženosti suncu, a mandarina je i nezaobilazni dio prirodnih maski za hidratizaciju i čišćenje kože.

Mandarine možete u hladnjaku držati do tjedan dana, ali najbolje ih je držati na sobnoj temperaturi i konzumirati unutar istog roka.

22.10.2013. 16:11:00
http://metro-portal.hr/iskoristite-sezonu-mandarina-za-zdravlje-i-ljepotu/81205/