Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2010. 23:44:15
ZATOČENA

Iranka pod prisilom priznala umiješanost u ubojstvo supruga?

Odvjetnik Sakineh Mohammadi Ashtiani, Iranke osuđene na smrt kamenovanjem, kaže da su je u zatvoru mučili kako bi sve priznala na televiziji

Ashtiani kamenovanje iran
Ashtiani kamenovanje iran (YouTube)

Sakineh Mohammadi Ashtiani, Iranka osuđena na smrt kamenovanjem, bila je mučena prije nego što je u programu iranske državne televizije priznala umiješanost u ubojstvo supruga. Izjavio je to njezin odvjetnik za britanski list The Guardian.

Odvjetnik Hutan Kian rekao je kako je Iranka bila prisiljena dati intervju, snimljen u zatvoru u Tabrizu, gdje je zatočena već dvije godine.

Žena odjevena u crni čador, koja je predstavljena kao Sakineh Mohammadi Ashtiani, priznala je da je muškarac s kojim je bila u intimnoj vezi ubio njezina supruga u njezinoj prisutnosti. No odvjetnik je upozorio kako je to "priznanje" dobiveno pod prisilom. "Dok nije konačno pristala pojaviti se pred kamerama, tukli su je i mučili", rekao je Kian.

>> Iranka kojoj prijeti kamenovanje priznala preljub na televiziji

Glasnogovornik britanskog ministarstva vanjskih poslova izjavio je da je London zbog toga "duboko zabrinut".

Brazilski ministar vanjskih poslova Celso Amroim u srijedu je poručio Teheranu kako bi bilo dobro iskoristiti prigodu i pokazati humanost te omogućiti Iranki da dođe u Brazil koji joj je ponudio politički azil, no iranski veleposlanik u Braziliji Mošen Šaterzadeh u četvrtak je u potpunosti odbacio takvu mogućnost.

"Nismo dobili nikakav službeni zahtjev ili ponudu da se ta žena pošalje u Brazil. Ne raspolažemo nikakvim pisanim dokumentom o tomu", rekao je u četvrtak iranski veleposlanik za novinsku agenciju Agencia Brasil te dodao kako se "sudski proces odnosi na Irance" te da "se ne tiče drugih zemalja". (hina/metro-portal)

12.08.2010. 23:44:15
http://metro-portal.hr/iranka-pod-prisilom-priznala-umijesanost-u-ubojstvo-supruga/46054/