Metro-portal.hr

objavljeno 10.06.2013. 17:16:00
NSA

I Hrvate špijuniraju, zar ne?

Mapa američke NSA o nadzoru raznih zemalja svijeta ima crnu rupu na mjestu Srbije, ali mi smo u režimo pojačanog praćenja

Samo Srbe nitko ne prati :)
Samo Srbe nitko ne prati :) (Screenshot Guardian)

Ako mislite da nismo zanimljivi svijetu, varate se, jer upravo karta nadzora američke NSA koja je dopala u ruke novinara britanskog Guardina zorno pokazuje da je Hrvatska u debelom zelenom, što znači pojačano praćenje putem već zloglasnog PRISM-a.

Znači, informacije o svim mogućim vrstama komunikacije, od poruka na Fejsu, Twitteru ili Googlu, e-mailova i telefonskih poziva arhiviraju se na nekim čudovišnim duboko zakopanim računalima, ne bi li se iz njih izvukla kakva "opasnost za nacionalnu sigurnost SAD".

Nazovete li frenda koji je imalo sumnjiv jer je dvaput posjetio neku sumanutu stranicu džihadista, NSA će odmah upaliti praćenje i evo vašeg broja moba, serijskog broja aparata, lokacije i svega ostalog u njihovoj arhivi.

Ovakvi članci obično su išli u rubriku Iza ogledala, uz tag teorije zavjere, no sada je jasno da su i one vrlo često u pravu, zapravo, možemo se pitati koliko toga što smatramo sumantim zapravo istina. 

Kad ovome pribrojimo činjenicu da je čovjek koji je stvorio software za analize takvih podataka, zajedno sa šefom Googla i PayPala ovaj vikend proveo na sastanku Bilderberške skupine, pričajte nam još malo o teorijama zavjere ...

10.06.2013. 17:16:00
http://metro-portal.hr/i-hrvate-spijuniraju-zar-ne/78648/