Metro-portal.hr

objavljeno 24.06.2010. 19:50:00
POVIJESNA ODLUKA

Hrvatska sutra, 25. lipnja, obilježava Dan državnosti

Tog 25. lipnja, sad već davne 1991. godine, Hrvatska je odlučila sama krojiti vlastitu budućnost

hrvatska zastava dan državnosti
hrvatska zastava dan državnosti (Shutterstock)

Hrvatska će sutra proslaviti Dan državnosti prisjećajući se 25. lipnja 1991., kada je Hrvatski sabor donio odluku o pokretanju postupka razdruživanja od drugih republika SFRJ i Deklaraciju o proglašenju suverene i samostalne Republike Hrvatske.

Prije povijesne odluke o pokretanju postupka razdruživanja u svibnju 1991. održan je referendum na kojem se više od 94 posto hrvatskih građana očitovalo o tome da Hrvatska ne treba ostati u tadašnjoj jugoslavenskoj državi. U proljeće i rano ljeto 1991. Hrvatska je već bila suočena s pobunom lokalnih Srba i srpskim terorističkim napadima na hrvatske gradove i sela te sa stradavanjem civila.

>> Dogodilo se na današnji dan - 25. lipnja

Zbog međunarodnih pritisaka i uvjerenja da će time lakše teći pregovori o razdruživanju, Ustavna odluka o suverenosti i samostalnosti Republike Hrvatske nije se primijenila odmah, nego je Brijunskom deklaracijom to odgođeno na tri mjeseca. Moratorij je istekao 8. listopada 1991., kada Republika Hrvatska definitivno raskida državno-pravne veze s ostalim jugoslavenskim republikama i postaje samostalna i neovisna država.

>> Radno vrijeme shopping centara na Dan državnosti

Središnja proslava Dana državnosti i ove će se godine održati u Vukovaru, a na njoj će biti predsjednik Republike Ivo Josipović, predsjednica vlade Jadranka Kosor te predsjednik Hrvatskoga sabora Luka Bebić. Prije odlaska u Vukovar državni čelnici s izaslanstvima udruga proisteklih iz Domovinskog rata položit će vijence i zapaliti svijeće kod spomenika Glasa hrvatske žrtve - Zida boli, kod glavnoga križa u Aleji poginulih branitelja iz Domovinskog rata na Mirogoju te na grob prvoga hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

>> Dan neovisnosti Republike Hrvatske

Predsjednik Josipović vijenac će položiti i na grobnicu narodnih heroja. U povodu Dana državnosti u crkvi sv. Marka u Zagrebu služit će se misa za poginule pripadnike Oružanih snaga RH i sve žrtve Domovinskog rata.

>> U Splitu obilježen Dan državnosti

Državni čelnici nakon toga bit će na svečanoj sjednici vlade, a svečanog postrojavanja Hrvatske vojske na Trgu bana Jelačića ove godine neće biti zbog štednje. Svečani program na Dan državnosti u Vukovaru počet će polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na spomen-obilježju na mjestu masovne grobnice na Ovčari. Nastavit će se svečanom promocijom 12. naraštaja polaznika Ratne škole "Ban Josip Jelačić" i 14. naraštaja kadeta - vojnih pilota Hrvatskoga ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. (hina/metro-portal)

24.06.2010. 19:50:00
http://metro-portal.hr/hrvatska-sutra-25-lipnja-obiljezava-dan-drzavnosti/43327/