Metro-portal.hr

objavljeno 18.10.2010. 19:50:00
UMJESTO LIJEKOVA

Hormonalna joga protiv tegoba u menopauzi

Za ublažavanje tegoba u menopauzi ne trebaju vam tablete – hormonalna joga će vašu razinu hormona staviti u ravnotežu

Hormonalna joga protiv tegoba u menopauzi
Hormonalna joga protiv tegoba u menopauzi (Shutterstock)

Menopauza je neugodno razdoblje za većinu žena, a iako na tržište stalno dolaze novi ''lijekovi'' koji bi trebali pomoći, nažalost još uvijek nema rješenja za većinu tegoba. Ipak, kao i u većini drugih tegoba i bolesti, rješenje ne treba tražiti u brojnim lijekovima i pilulama, nego u psihološkoj smirenosti i radu na svom duhu, a time i tijelu.

Hormonalna joga izvrstan je način za to. Njezina autorica, psihologinja Dinah Rodrigues tvrdi da pomaže je za sve kriva razina hormona estrogena koja u vrijeme menopauze opada, pa je zbog toga vrlo važno stimulirati jajnike, štitnu žlijezdu, hipofizu i nadbubrežne žlijezde.

>> Joga je najbolja vrsta vježbe protiv depresije

Dakle, glavni cilj hormonalne joge nije samo mršavljenje ili stvaranje mišića, već poboljšanje raspoloženja, snižavanje razine stresa i pomoć pri ravnoteži razine hormona u tijelu.

Koriste se pokreti iz različitih smjerova joge, a posebnost ove joge je vrlo brzo i glasno disanje koje se zove Bhastrika.

Pri udisaju se pupak kreće prema van, a prilikom izdisaja se zrak snažno izbacuje kroz nos, pri čemu se pupak povlači prema unutra.

Ovakav način disanja djeluje kao masaža za unutarnje organe i aktivira našu vlastitu energiju.

18.10.2010. 19:50:00
http://metro-portal.hr/hormonalna-joga-protiv-tegoba-u-menopauzi/49924/