Metro-portal.hr

objavljeno 23.07.2010. 15:55:27

HHO: U Varšavskoj je bilo previše specijalaca i opreme

Za vrstu prosvjeda kakav se nedavno odigrao u Varšavskoj nije bilo potrebno toliko policijskih snaga, smatra predsjednik HHO-a

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Neja Markičević/CROPIX )

Predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Čičak danas je kazao kako HHO u vezi "slučaja Varšavska" podržava pravo građana u izražavanju nezadovoljstva metodom građanske neposlušnosti "zbog spornih dijelova investicije" te smatra da ograničavanje slobode kretanja građana zbog blokada ulica, posebice Gundulićeve spada u ograničenje temeljnih ljudskih prava.

>> Varšavska: Specijalci u borbi s lepezama brutalno ponizili demokraciju

Čičak je na konferenciji za novinare ocijenio kako je postupanje hrvatske policije, prilikom eskalacije prosvjeda, bilo civilizirano, ali da cijela akcija nije bila primjerena ni vremenu niti prostoru. "Za takvu vrstu prosvjeda nije trebao tako velik broj policajaca ni takva oprema", smatra Čičak. Na upit novinara postoji li pravna osnova da građani, kojima je ugroženo ustavno pravo slobode kretanja, tuže MUP, Čičak je odgovorio da svatko tko se smatra oštećenim ima pravo pokrenuti postupak. "U HHO-u nismo oduševljeni ograničenjem građanskih prava i sloboda", dodao je.

>> Varšavska: Privedeno više od 100 ljudi

Član Izvršnog odbora HHO-a Miljenko Mesić je, govoreći o prostorno- planskoj dokumentaciji u vezi s gradnjom projekta Cvjetni, kazao kako su u postupku donošenja DPU-a kompleksa Cvjetni trg utvrđene manjkavosti i nedostaci pa predlaže da Gradska skupština preispita proceduru u postupku donošenja DPU-a. U HHO-u najodgovornijim za propuste drže zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i gradske službe, a potom i zagrebačku Gradsku skupštinu te Ministarstvo zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva.

"Za takvu vrstu prosvjeda nije trebao tako velik broj policajaca ni takva oprema", smatra Predsjednik HHO-a Ivan Zvonimir Čičak

Zato HHO traži moratorij na radove na spornim dijelovima investicije na radove na ulazno-izlaznoj rampi u Varšavskoj za podzemnu garažu, dok se ne stvori pravna osnova da se spoji s investicijom unutar bloka Cvjetni i uklanjanje protuzakonito učinjenih intervencija poput blokade balkona.

"Postoje dva gradilišta, unutarnje i vanjsko, a nema pravne osnove da se spoje i to je problem", kazao je Čičak te napomenuo kako u HHO-u rješenje vide u donošenju potrebne dokumentacije i izmjeni DPU kompleksa Cvjetni trg, ako se konzervatori slože kako to riješiti. Potpredsjednik HHO-a, akademik Vlatko Silobrčić kazao je kako je osobno nazočio prosvjedima Zelene akcije i Prava na grad ispred HDZ-a i SDP-a jer smatra da civilne udruge trebaju preuzeti ulogu kontrolora kad institucije vlasti ne funkcioniraju.

Glasnogovornik MUP-a Krešimir Borovec, koji je na konferenciji za novinare HHO-a bio u publici, ocijenio je nakon presice, na upit novinara, da je policija intervenirala s optimalnim brojem policajaca jer bi manji broj policajaca zahtjevao da primjene višu razinu prisile, a njihova je oprema, dodao je, bila standardna oprema interventne policije. (hina/metro-portal)

23.07.2010. 15:55:27
http://metro-portal.hr/hho-u-varsavskoj-je-bilo-previse-specijalaca-i-opreme/45021/