Metro-portal.hr

objavljeno 10.04.2011. 11:44:00
SMRT LECHA KACZYNSKOG

Godišnjica tragedije kod Smolenska - Poljaci i dalje traže istinu

Brat Lecha Kaczynskog najavio je četiri prosvjeda, kritizira vladu jer je prepustila Rusiji da vodi istragu

Lech Kaczynski
Lech Kaczynski (Getty Images)

U Poljskoj se obilježava prva godišnjica tragične zrakoplovne nesreće kod ruskog Smolenska u kojoj su poginuli predsjednik Lech Kaczynski, njegova supruga i još 94 osobe, prenosi Hina. Poljaci su i dalje podijeljeni oko uzroka nesreće, mjesta pogreba poginulog predsjednika i tijeka istraga vođenih u Rusiji i Poljskoj. 

Zbog podjela se održavaju dva odvojena komemorativna programa: službeni državni i onaj koji je organizirala konzervativna oporba Jaroslawa Kaczynskog, brata blizanca pokojnog predsjednika.

>>Zrakoplovna nesreća kod Smolenska je više od nesreće?

U 8.41 sati, točno u vrijeme nesreće prije godinu dana, predsjednik Bronislaw Komorowski i premijer Donald Tusk položili su vijenac na spomen-ploču žrtvama nesreće u vojnoj crkvi u Varšavi. Za to vrijeme Jaroslaw Kaczynski, koji je odlučio bojkotirati službenu komemoraciju, položio je vijenac ispred predsjedničke palače okružen masom svojih pristaša.

Prosvjedi za istinu

Kaczynski žestoko kritizira vladu jer je prepustila Rusiji da vodi istragu i nije odbacila njezine zaključke. Pristaše njegove stranke Pravo i pravda najavili su za nedjelju četiri prosvjeda ispred predsjedničke palače u Varšavi. Podigli su ispred nje veliki križ, položili cvijeće i zapalili brojne svijeće.

Poljske vlasti, pak, organiziraju službenu ceremoniju ispred spomenika žrtvama nesreće na groblju Powazki u Varšavi, nakon koje će uslijediti svečana misa u varšavskoj katedrali i veliki koncert u poljskom narodnom kazalištu.

Poljski predsjednički zrakoplov Tupoljev 154 srušio se 10. travnja prošle godine pokraj zračne luke u Smolensku pokušavajući sletjeti po gustoj magli. Poljsko izaslanstvo s brojnim uglednicima u sastavu putovalo je na obilježavanje 70. godišnjice masakra 22 tisuće poljskih vojnika u Katynskoj šumi.

10.04.2011. 11:44:00
http://metro-portal.hr/godisnjica-tragedije-kod-smolenska-poljaci-i-dalje-traze-istinu/57562/