Metro-portal.hr

objavljeno 25.01.2019. 09:32:00
DxOMark

Galaxy Note9 i Google Pixel 3 imaju najbolju selfi kameru

Razrađujući performanse, DxOMark napominje da Pixel 3 ima prednost u odnosu na Galaxy Note9 u smislu sustava fokusa, nešto jači kontrast i hladniju ravnotežu bijele boje, ali i višu razinu buke

Ako su vam selfieji važni...
Ako su vam selfieji važni... (Sanja Ledinek)

Rezultati testiranja kamera pametnih telefona DxOMark stručnjaka za neke su vrlo važni i neprikosnoveni, drugi ih uzimaju kao dobar vodič jer u stvarnom životu se kvaliteta može razlikovati, a ima onih koji misle da prodaju vlastite alate za testiranje pojedinim tvrtkama, poput Huaweija, kako bi optimizirali uređaje s testovima.

Kako bilo da bilo, DxOMark se visoko profilirao u procijeni kvalitete fotografija. Međutim, tek sada su krenuli u procjenu prednje kamere koje imaju sve naprednije značajke i podršku za umjetnu inteligenciju. Stručnjaci su testirali prednje kamere deset pametnih telefona analizirajući oko 1.500 fotografija i dva sata videa za svaki testirani uređaj.

Pobjednicima su proglašeni Galaxy Note9 i Google Pixel 3. Razrađujući performanse, DxOMark napominje da Pixel 3 ima prednost u odnosu na Galaxy Note9 u smislu sustava fokusa, nešto jači kontrast i hladniju ravnotežu bijele boje, ali i višu razinu buke. Samsung ima bolje rezultate za ekspoziciju i boju te nudi dobru reprodukciju boja i stabilizaciju na dijelu videozapisa.

Xiaomi Mi Mix 3, koji upravo imamo na testu, našao se na trećem mjestu. Zanimljivo je da najbolji mobiteli sa stražnjom kamerom u 2018. Huawei Mate 20 Pro i Huawei P20 Pro, prednjim kamerama zauzeli su tek šesto i osmo mjesto. 

Ako sažmemo rezultate, dobijemo da je u općem testu Galaxy Note9 na prvom mjestu s 195 bodova, a Google Pixel 3 na drugom mjestu (193 boda).

Kako DxOMark testira prednju kameru?

Postupak testiranja odvija se u nekoliko faza. Prvo se snimaju selfiji na udaljenosti od objekta za 30 cm, zatim 55 cm i na kraju iz monopoda. Slijedi procjena kvalitete fokusiranja, ravnoteža bijele i ekspozicije. Također se pažnja usmjerava na realističan prikaz boje kože osobe/osoba u kadru. Iduća faza sastoji se od snimanja fotografija u različitim svjetlosnim uvjetima, odnosno od 1 do 20 luksa, što odgovara svijeći koja je upaljena u tamnoj sobi, do rasvjete od 1000-10 000 luksa. Konačni rezultat postavlja se nakon analize svih parametara, među kojima je i zamućenje pozadine.Za video zapise kriterij je otprilike isti. Metodologija testiranja detaljnije je opisana na DxOMark web stranici na engleskom jeziku.

>> Pratite vijesti iz Hi Tech rubrike na Facebook stranici Hi Tech by Metro Portal i na Instagramu >>

Piše: Sanja Ledinek
25.01.2019. 09:32:00
http://metro-portal.hr/galaxy-note9-i-google-pixel-3-imaju-najbolju-selfi-kameru/116580/