Metro-portal.hr

objavljeno 12.08.2010. 15:55:00
PROTJERIVANJE

Francuzi uklonili preko 40 romskih naselja

"Sedamstotinjak osoba" će se "protjerati u njihovu matičnu zemlju", Rumunjsku i Bugarsku, najavio je francuski ministar unutarnjih poslova

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Više od 40 ilegalnih romskih naselja uklonjeno je u Francuskoj otkako je vlada prije dva tjedna najavila zaoštravanja politike prema Romima, izvijestio je u četvrtak u Lyonu ministar unutarnjih poslova Brice Hortefeux.

"Sedamstotinjak osoba" će se "protjerati u njihovu matičnu zemlju", Rumunjsku i Bugarsku, dodao je na tiskovnoj konferenciji, napomenuvši da će se u tu svrhu organizirati "posebni letovi" zrakoplova. Hortefeux je rekao da će "idući tjedan" u Parizu primiti dvoje članova rumunjske vlade, državnog tajnika koji je nedavno imenovan za uključenje Roma u društvo i državnog tajnika za javni red i sigurnost. Ministar želi da rumunjski policajci "dođu što prije" u Francusku kako bi "pomogli francuskim policajcima i žandarima".

>> Švedska zabrinuta za romsku populaciju u Europi

Procjenjuje se da u Francuskoj živi oko 15.000 balkanskih Roma. U 2009. gotovo 10.000 ih je protjerano u Rumunjsku i u Bugarsku, ali su se dvije trećine vratile, po podacima udruga. U Rumunjskoj živi jedna od najvećih romskih zajednica u Europi koja po popisu iz 2002. ima 530.000 duša, a 2,5 milijuna po nevladinim organizacijama koje ističu da se mnogi među njima ne deklariraju kao Romi kako bi se zaštitili od diskriminacije. (hina/metro-portal)

12.08.2010. 15:55:00
http://metro-portal.hr/francuzi-uklonili-preko-40-romskih-naselja/46031/