Metro-portal.hr

objavljeno 18.04.2011. 22:15:00
GASTRO VODIČ

Fina ruska hrana

SLIKE - Ruska gastronomija ogledalo je bogate ruske povijesti, Rusi najviše cijene dobru staru bakinu kuhinju

Boršč
Boršč (MWN)

Klasična ruska jela su masna, teška i pomalo neugledna. Tipični sastojci su meso, povrće i krumpir ukrašeni peršinom, mladim lukom i koprom. Rusi cijene jela koja ih vraćaju u djetinjstvo i "bakinu kuhinju", a brojni restorani u Moskvi i Petrogradu izgledom i imenom podsjećaju na "dobra stara vremena".

Ruska gastronomija ogledalo je bogate ruske povijesti. Ispreplitanje različitih utjecaja i kultura kroz desetljeća obogatilo je rusku kuhinju pa se uzbekistanski, gruzijski, kavkaski i drugi specijaliteti više ne smatraju stranim jelima. Sastojci se mogu pronaći u svim ruskim supermarketima, a među specijalitetima koje svakako treba kušati su:

Pelmeni
Pelmeni su ruski ravioli - mljeveno meso zamotano tijestom. Mogu se servirati uz najrazličitije umake, a mladi ih najviše vole s kečapom.

Boršč
Gusta juha koja potječe iz Ukrajine popularno je obiteljsko jelo. Ključni sastojak je cikla, a koriste se još i meso, razno povrće, začini i kiselo vrhnje. Cikla juhi daje karakterističnu boju i okus.

Kavijar
Rusi su toliko ludi za kavijarom da su nedavno kavijar počeli prodavati u automatima na javim mjestima. Kavijar se u Rusiji može jesti uz gotovo sva jela, a posebno je zanimljiva kombinacija sa slanim palačinkama.

Plov (pilaf)
Plov je u Rusiju stigao iz Azije i Bliskog istoka. Radi se o ljutoj, ukusnoj kombinaciji riže i mesa.

Syrniki
Slatke i aromatične "palačinke od sira" koje su mnogo više od toga. Svojevrsne ruske fritule sadrže velike količine svježeg sira (skuta) i šećera te malo vanilije. Serviraju se uz marmeladu ili slatko kondenzirano mlijeko (sgushchyonka).

Piše: Anthony Johnston, Metro World News
18.04.2011. 22:15:00
http://metro-portal.hr/fina-ruska-hrana/57883/