Metro-portal.hr

objavljeno 12.10.2021. 11:01:00
ZAPAMTITE!

Fali vam magnezija? Odmah se vidi...

Nedostatak magnezija je čest zdravstveni problem koji mnogi ne primjećuju na vrijeme, a kod nekih osoba se očiti simptomi nedostatka pojave tek kad su razine magnezija izuzetno niske

Poradite na tome...
Poradite na tome... (Arhiva)

Magnezij je jedan od minerala bez kojih, zapravo, ne možemo jer u slučaju da nam ga nedostaje, dolaze problemi koji nisu mali....

Zdravstveni problemi povezani s nedostatkom magnezija uključuju dijabetes, lošu apsorpciju, kronični proljev i celijakiju. Ovih sedam znakova ne biste smjeli zanemariti...

Astma - nedostatak magnezija povezan je i s razvojem astme, navodi Healthline. No, uloga magnezije u ovom zdravstvenom stanju još uvijek nije u potpunosti razjašnjena te su potrebne dodatne studije koje bi to pojasnile.

Grčevi u mišićima - trzanje, drhtavica i grčevi u mišićima znakovi su nedostatka magnezija. U najgorem slučaju, nedostatak može uzrokovati čak napadaje ili konvulzije.

>> Magnezij - koristan u prevenciji dijabetesa, važan za srce i mršavljenje >>

Nepravilan rad srca - srčana aritmija ili nepravilan rad srca je jedan od nnajozbiljnjijih simptoma nedostatka magnezija. Simptomi aritmije s u većini slučajeva blagi, ali kod nekih osoba može se javiti lupanje srca. Drugi simptomi aritmije uključuju kratkoću daha, bolove u prsima i nesvjesticu.

Osteoporoza - osteoporoza je poremećaj koji se prepoznaje po slabim kostima i povećanim rizikom od fraktura kostija. I drugi faktori, kao što su starenje, nedovoljno vježabanja i nedovoljan unos vitamina K i D, također povećavaju rizik od razvoja ovog stanja. No, pokazalo se da je i nedostatak magnezija povezana s većim rizikom od razvoja osteporoze, a studije su pokazale da nedostatak magnezija rezultira smanjenom koštanom masom.

>> Ključ dobrog sna je - magnezij? >>

Psihički poremećaji - nedostatak magnezija može dovesti i do nekih psihičkih poremećaja kao što su apatija koja se definira kao nedostatak emocija. U težim slučajevima mogu nastupiti delirij i koma. Osim toga, neke studije su povezali niske razine magnezija s povećanim rizikom od depresije.

Umor i slabost u mišićima - umor, iscrpljenost i slabost su također znakovi nedostatka magnezija. Imajte na umu da svatko može ponekad biti umoran i sicrpljen i da se tada samo trebate odmoriti. No, ako ste stalno umorni, to može ukazivati na neki zdravstveni problem. Kada je riječ o nedostatku magnezija, umor je praćen nekim drugim simptomima. Još jedan specifičniji znak nedostatka magnezija je slabost mišića, poznata i kao miastenija.

Visok krvni pritisak - ovo je još jedan simptom nedostatka magnezija, a visok krvni pritisak je jak rizični faktor za razvoj srčanih bolesti.

>> 7 grickalica punih magnezija >>

Određene namirnice bogate su magnezijem pa ih možete uključiti u svoju prehranu.Magnezijem su bogati bademi, sjemenke bundeve, tamna čokolada, kikiriki, kokice, sjemnke suncokreta i chia sjemenke.

12.10.2021. 11:01:00
http://metro-portal.hr/fali-vam-magnezija-odmah-se-vidi/134614/