Metro-portal.hr

objavljeno 23.11.2010. 19:30:00
LOG OUT!

Facebook potiče napadaje astme

Facebook i ostale društvene mreže mogle bi biti novi izvor psihološkog stresa i potaknuti napadaje astme

Facebook potiče napadaje astme
Facebook potiče napadaje astme (Getty Images)

Slučaj talijanskog 18-godišnjaka kojem je Facebook doslovno potaknuo astmu zabrinuo je liječnike. Mladić je u ljetnim mjesecima odjednom doživio napadaje astme, a tijekom ljeta inače nikad nema simptome te bolesti, javlja medicinski časopis The Lancet.

Sve se dogodilo nakon što je prekinuo s djevojkom koja ga je obrisala s liste prijatelja na popularnoj društvenoj mreži, a u isto vrijeme je na listu dodala mnoge druge dečke. Pomoću novog korisničkog imena na Facebooku, povrijeđeni mladić je ponovno postao njezin ''prijatelj''.

>> Hamburgeri povećavaju rizik od astme

Znatiželjni liječnici tada su ga zamolili da nosi masku za protok zraka svaki put kad se ulogira na Facebook i mjerili su njegov tok disanja. Čim bi se mladić ulogirao, volumen disanja drastično bi skočio, ponekad i za više od 20 posto. Nakon savjetovanja sa psihijatrom, mladić je odlučio izbrisati Facebook iz svog života i napadaji astme odmah su prestali.

Autori studije kažu da bi društvene mreže mogle biti novi izvor psihološkog stresa i okidač za napadaje astme u osoba koje pate od te bolesti.

23.11.2010. 19:30:00
http://metro-portal.hr/facebook-potice-napadaje-astme/51630/