Metro-portal.hr

objavljeno 23.01.2011. 09:43:00
PRIVLAČENJE POTROŠAČA

Etikete na hrani - činjenice i mitovi

Proizvođači žele da kupujete njihovu hranu, stoga koriste posebne termine i fraze kako bi privukli potrošače

Organska i prirodna hrana često nije ono za što se predstavlja
Organska i prirodna hrana često nije ono za što se predstavlja (MWN)

Čisto, organsko i prirodno samo su neke od fraza. No što te riječi doista znače?

Cjelovito zrno - "cjelovito" je magična riječ za dobru hranu, objašnjava stručnjak Bill Sears. Bolje od toga je 100 posto cjelovita žitarica. Kada oznaka kaže "rađeno od", to znači da je proizvođač možda počeo s određenim sastojkom, ali se ne može odrediti na koji način je sastojak prerađen i što je od njega ostalo u konačnom proizvodu. Premda "prirodno" zvuči zdravo, doista nema nikakvog značaja u smislu hranjivosti. Npr. masnoća u mesu je prirodna, ali sigurno nije dobra za srce.

Sastojci se navode prema količini - obratite pažnju na listu sastojaka, jer vam može pomoći da izaberete zdraviji proizvod. Sastojci kojih u proizvodu ima najviše obično su istaknuti prvi. Stoga, ako opazite šećer iznad ostalih sastojaka, to vjerojatno znači da ga u određenom proizvodu ima najviše, te da nije najbolji izbor. Zapamtite da šećer ima različite nazive poput: smeđi šećer, kukuruzov sirup, glukoza itd. Ostali sastojci koji se preporučuju izbjegavati su hidrogenizirana biljna ulja, zasićene masne kiseline,umjetna bojila te razni aditivi koji se obično označavaju brojem.

Sok, nektar i negazirana pića - sok se prirodno nalazi u voću ili povrću. Pripravlja se strojnim gnječenjem ili omekšavanjem svježeg voća ili povrća. Sok je uvijek 100% voćni sok. Nektar se također dobiva iz voća ili povrća, ali s 25-99 % sadržaja soka i obično s dodatkom šećera. Negazirana pića imaju 0-24 % sadržaja soka u voću, povrću ili ostale arome.

>> Hrana budućnosti zaglupljivat će čovječanstvo i činiti ga neplodnim

Skrivene kalorije - kada sljedeći put u supermarketu čitate deklaracije na hrani, pozorno pogledajte koliko naznačenih porcija sadrži ta hrana. Neke deklaracije daju sadržaj kalorija u 'porcijama', a ne ističu da bi se u tom proizvodu moglo nalaziti više od jedne porcije. Primjerice, zamislite da kupujete pecivo i da pročitate da sadrži 150 kalorija po porciji. A potom pročitate da su u jednom pecivu zapravo tri porcije - nitko ne jede trećinu peciva, zar ne?

Organska hrana - hranu definiramo kao organsku po načinu njenog uzgoja i obrade. Organska hrana je ona koja nije podvrgnuta nikakvim kemikalijama u toku svog uzgoja, proizvodnje, tvorničke obrade kao ni skladištenja.

Tim britanskih stručnjaka oko profesora Alana D. Dangoura proveo je detaljne analize svih do sada provedenih istraživanja koja idu u prilog organski uzgojenoj hrani i zaključio da nema dokaza o tome da je ona uistinu zdravija od konvencionalne, često jeftinije hrane, piše u publikaciji „American Journal of Clinical Nutrition".

E-brojevi - aditivi koji se upotrebljavaju u industrijskoj proizvodnji hrane jesu tvari koje se uobičajeno ne konzumiraju, niti su tipičan sastojak hrane, nego su to tvari određena kemijskog sastava koje se hrani dodaju tijekom proizvodnje, pripreme, obrade, prerade, oblikovanja, pakovanja, transporta i čuvanja hrane.

Europska unija je takav način označavanja postavila, a prihvatila ju je većina zemalja svijeta. Tvar označena E-brojem je potvrda toksikološke evaluacije i klasifikacije pojedinog aditiva, odnosno prava da se dodaje hrani pod uvjetima koji su točno propisani za aditive kao grupu i svaki aditiv posebno.

Tu spadaju razna bojila, sredstva za konzerviranje, emulgatori i stabilizatori, pojačivači aroma, sredstva protiv zgrudnjavanja, zaslađivači itd. U svakom slučaju, bojle je odabrati proizvod s manje ovih komponenata.

23.01.2011. 09:43:00
http://metro-portal.hr/etikete-na-hrani-cinjenice-i-mitovi/49453/